Sănătate

Medicii rezidenţi din Cluj ameninţă că vor ieşi în stradă dacă nu primesc bursele promise de Guvern

Medicii rezidenţi din Cluj ameninţă că vor ieşi în stradă pentru a protesta faţă de faptul că şi-au primit bursele de 150 de euro promise de Guvern încă din luna noiembrie a anului 2013.

Medicii rezidenți din Cluj-Napoca vor protesta joi, 6 martie, de la ora 13:00, vis a vis de Prefectura Cluj.

 „Te-ai săturat de povești cu burse pentru rezidenți? Te-ai săturat să fii mințit? Te-ai săturat să muncești ore suplimentare și gărzi fără să fii plătit? Esti umilit? Ai vrea să faci mai multe proceduri în spital și nu ești lăsat chiar daca metodologia rezidențiatului îți permite acest lucru? Vrei să fii respectat? Vrei o colaborare mai bună? Am auzit la colțuri toate problemele voastre. Acum e timpul să le stie și “Ei”. Nu dăm cu parul și nu jignim, dar am muncit și merităm respect”, este descrierea evenimentului inițiat pe Facebook de medicii rezidenți.


Până în acest moment și-au anunțat prezența 377 de persoane. Reprezentantul medicilor rezidenţi, Paul Turcoman, a declarat că la protest sunt așteptați toți cei 2000 de medici rezidenți din Cluj-Napoca.

Conform Ordonanţei de Urgenţă 103/2013, Guvernul a stabilit că, "începând cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei", după cum se precizează în textul legii.


Conform preşedintelui Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, ordinul de ministru care reglementa modul în care se vor acorda aceste burse a fost întocmit abia la mijlocul lunii februarie şi pentru o perioadă de timp a stat redactat la Ministerul Sănătăţii, fără a fi însă semnat pentru a fi avansat spre promulgare.

"Ordinul de ministru care reglementează bursele a trecut, miercuri, printr-o şedinţă de Guvern şi a fost aprobat, iar acum aşteptăm să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare. Depinde de data la care va fi publicat", a explicat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.


Acesta a adăugat că, în cazul în care ordinul va fi publicat zilele următoare în Monitorul Oficial, bursele rezidenţilor ar putea intra în conturile acestora cel mai devreme la sfârşitul lunii.

De această bursă vor putea beneficia toţi rezidenţii care au încheiat un contract individual de muncă pe o perioadă determinată sau nedeterminată cu un anumit spital, însă nu vor putea primi rezidenţii care sunt în concediu de maternitate, de odihnă, care îndeplinesc o funcţie de conducere salarizată în sindicat, care au contractul de muncă suspendat sau care sunt arestaţi preventiv.


În prezent, în România există aproximativ 14.000 de medici rezidenţi, iar salariile lor se încadrează între 970 şi 1.400 de lei, în funcţie de anul de practică în care se află.

Ultimele Stiri
abonare newsletter