Sănătate

14.000 de clujeni au carduri europene de sănătate

Cardul european de asigurări de sănătate este valabil pentru o perioadă de şase luni şi poate fi folosit în orice ţară din Europa.

Fie că mergi în concediu sau în interes de serviciu în orice ţară din Europa, este recomandat ca înainte să îţi faci un card de sănătate pentru a putea beneficia de servicii medicale în regim de urgenţă.

De acest card pot beneficia toate persoanele care sunt asigurate în România, iar el se eliberează gratuit. Cererea pentru eliberarea cardului european de sănătate trebuie depusă la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, iar în termen de două săptămâni va ajunge la domiciliul asiguratului. El este valabil şase luni şi poate fi actualizat după această perioadă.


La nivelul judeţului Cluj, în anul 2013, au fost eliberate un număr de 14.504 de carduri.

Card în regim de urgenţă

Eliberarea unui card european de sănătate se face în aproximativ 14 zile de la data depunerii cererii de către solicitant. În cazul în care asiguratul are nevoie de card în doar câteva zile, pentru a beneficia de servicii medicale de urgenţă pe perioada şederii lui în străinătate, i se poate elibera un certificat provizoriu.


“Dacă nu se poate elibera în timp util cardul, deoarece durează maxim două săptămâni, se poate elibera certificatul înlocuitor care are aceeaşi valoare ca şi cardul. Certificatul îl emitem noi la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj cu toate datele de identificare şi îl emitem în două zile de la depunerea solicitărilor”, a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj.

Pentru ce e valabil cardul?

Cardul european de sănătate poate fi folosit în orice ţară din Europa de către orice român care este asigurat. De menţionat este faptul că el poate fi folosit doar atunci când românul aflat în străinătate are nevoie de servicii medicale de urgenţă.


“Cardul are utilitatea stabilită concret de lege. El este valabil în situaţii de urgenţă medicală pe perioada şederii temporare într-un stat membru UE, fără să aibă reşedinţă în acea ţară. Spre exemplu, când intervine o situaţie care necesită asistenţă medicală, ma duc, prezint cardul şi beneficiez de aceleaşi servicii ca şi asiguraţii din sistemul public din statul respectiv”, a mai adăugat Crina Grozav.

14.000 de clujeni au card

La nivelul judeţului Cluj, în anul 2013 au fost eliberate un număr de 14.504 carduri europene de asigurări de sănătate. Pentru ca un asigurat să-şi poată elibera cardul, trebuie să depună la sediul CJAS Cluj un formular în care se vor regăsi toate actele de identitate. Formularul trebuie să fie însoţit de o copie după buletinul sau cartea de identitate (certificat de naştere pentru minorii sub 14 ani) şi de dovada calităţii de asigurat pe ultimii 5 ani.

abonare newsletter