Sănătate

STUDIU: Tremuratul de frig ajută la slăbit

Grăsimea albă, care stochează durabil caloriile, se poate transforma în grăsime brună, mai ușor de ars, atunci când persoana tremură de frig, notează cotidianul francez Le Figaro.

STUDIU: Tremuratul de frig ajută la slăbit STUDIU: Tremuratul de frig ajută la slăbit

Există două tipuri de țesut adipos. Cel denumit țesut adipos 'alb' și cel denumit țesut adipos 'brun'. Celulele 'albe' stochează caloriile excedentare sub formă de lipide, care formează o rezervă în organism. Celulele 'brune' au o grăsime pe care o pot 'arde' foarte ușor, pentru a participa la termogeneza corpului, scrie Agerpres.

Multă vreme s-a crezut că grăsimea brună este prezentă în organism doar atunci când omul este bebeluș, pentru a regla mai ușor temperatura sugarului. Însă, în urmă cu câțiva ani s-a descoperit că și adulții au acest gen de grăsime. Persoanele cu mai mult țesut adipos brun sunt în general mai subțiri ca altele. Se mai cunoaște astăzi că celulele albe se pot transforma în brune și viceversa.


Studii desfășurate pe șoareci la Institutul Politehnic din Zurich (Elveția) au confirmat acest lucru și au arătat că celulele brune provin din celule precursoare, care au fost eliminate de organism după ce și-au îndeplinit misiunea.

Un studiu foarte recent, desfășurat pe oameni, sugerează că expunerea la frig până la tremur sau realizarea de ședințe de exerciții fizice moderate pot stimula transformarea celulelor albe în brune (studiul a fost publicat în revista Cell Metabolism).


''Febra' care domnește de mai mulți ani în domeniul cercetării pe celule brune vine de la faptul că a lor capacitate de a arde rapid caloriile excedentare face din ele potențiali agenți terapeutici împotriva obezității și diabetului', subliniază doctorul Paul Lee, endocrinolog australian care activează în cadrul unui laborator al National Institutes of Health la Washington.

În cadrul studiului, mai mulți voluntari au fost expuși la frig până în momentul când au început să tremure (la 14-16 grade Celsius). Frisonul este o contracție mecanică și involuntară a mușchilor, pentru a produce căldură. Probe de sânge le-au fost recoltate voluntarilor, pentru a descoperi prezența a doi hormoni legați de frig: irisina (produs de țesutul muscular) și FGF21 (produs de celulele brune). În laborator, cei doi hormoni s-au dovedit capabili să transforme celulele albe în brune, fiind se pare în centrul 'dialogului' între țesuturile adipoase și mușchi.


Rămâne să fie elucidat mecanismul acestei 'comunicări', pentru ca, într-o zi, să fie elaborate noi strategii terapeutice împotriva obezității și diabetului, conchide Le Figaro.

Etichete: studiu slabit frig
abonare newsletter