Sănătate

Venituri duble pentru medici

Medicii îşi vor putea creşte semnificativ salariile dacă vor trata pacienţii în regim privat în spitalele publice: vor primi 50% din banii pentru tratarea pacienţilor în regim privat în spitale.

Majoritatea cadrelor medicale se “plâng” de veniturile salariale pe care le încasează muncind în sistemul sanitar românesc. Din acest motiv mulţi dintre ei preferă să treacă graniţele ţării pentru a-şi oferi serviciile medicale în schimbul unor salarii mult mai mari.

Pentru a stopa într-un fel sau altul această migraţie a medicilor, Ministerul Sănătăţii a întocmit un proiect prin care veniturile medicilor să poată creşte. Proiectul de lege privind implementarea proiectului pilot de creştere a veniturilor medicilor şi echipei medicale în unităţile spitaliceşti cu paturi a fost lansat în dezbatere publică zilele trecute de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.


Proiectul pilot ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de şase luni începând cu data de 1 iulie.

Medicii ar putea primi 50% din banii pentru tratarea pacienţilor în regim privat în spitalele publice şi 70% din tratarea pacienţilor în regim privat în ambulatorii.


Condiţii pentru medici

Medicii care vor să-şi crească veniturile prin oferirea serviciilor medicale în regim privat în spitalele publice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. “să aibă contract individual de muncă cu normă întreagă sau contract individual de muncă cu timp parţial cu unitatea; să nu desfăşoare activitate medicală suplimentară în sectorul privat; să asigure îngrijire pacienţilor în regim privat, în afara programului de lucru, cu respectarea bunelor practice medicale şi a normelor; să asigure tratamentul pacienţilor din regimul public în mod egal cu cei în regim privat, fără discriminare sau condiţionare, sub incidenţa desfacerii contractului de muncă cu preaviz, prin decizia comisiei de disciplină a spitalului”, se arată în proiectul de lege.

Nerespectarea condiţiilor cumulative duce, în cazul medicului, la interzicerea activităţii în regim privat pentru o perioadă cuprinsă între două şi şase luni.


Medicii au 50% bani din tratament

Tratarea pacienţilor în regim privat în spitalele publice, respectiv în ambulatoriile de specialitate, va duce la o creştere a veniturilor salariale ale medicilor. Deşi în luna august a anului trecut s-a anunţat că medicul care va trata un pacient în regim privat va primi 60% din banii pentru tratament, acest procent a fost modificat la 50%.

Din suma totată care va fi cheltuită pentru tratarea unui pacient în regim privat, doar 20% va reveni unităţii spitaliceşti. Diferenţa de 80% va fi distribuită medicului curant (50%) şi personalului implicat direct în tratarea pacientului respectiv (30%).


Pacienţii vor putea fi trataţi în regim privat şi în ambulatoriile de specialitate care aparţin statului. Conform proiectului de lege procentul alocat medicului: “este de 70%, în timp ce personalului implicat direct în tratarea pacientului îi revine 20%, iar unităţii sanitare, 10%”.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter