Sănătate

Cluj: Mai multe concedii medicale în 2013

În 2013 au fost eliberate un număr de 159.029 de concedii medicale, cu 17.074 mai multe decât în anul 2012. 41 de medici au fost verificaţi.

Numărul certificatelor de concedii medicale, eliberate de medici, a înregistrat o creştere în anul 2013. La nivelul judeţului Cluj, anul trecut, au fost eliberate un număr de 159.029 de concedii medicale. Conform conducerii Casei de Asigurări de Sănătate Cluj: “numărul certificatelor de concedii medicale eliberate de către medicii de familie au fost în număr de 71.426, eliberate de către medicii din ambulatoriile de specialitate au fost 68.602, iar alte 19.001 au fost eliberate de către medicii din spitale”.

Pentru a putea beneficia de concediu medical, asiguraţii trebuie să cotizeze la asigurările sociale de sănătate şi să prezinte medicului adeverinţa de la angajator din care să reiasă numărul de zile de concendiu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni. Totodată ei trebuie să fie prezenţi la domiciliu sau la adresa indicată în vederea exercitării verificării de către reprezentanţii plătitorilor de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.


Numărul concediilor medicale a crescut în 2013 comparativ cu anul 2012 când au fost 141.955.

Angajatorii vor controale

Tot în anul 2013, un număr de 41 de angajatori au solicitat Casei de Asigurări de Sănătate Cluj să efectueze un control la anumiţi medici pentru a fi verificat modul în care au eliberat certificatele de concedii medicale.


“În urma controalelor efectuate la medicii care au prescris aceste concedii medicale s-a constatat că: 11 dintre aceste solicitări au fost neîntemeiate, în sensul că nu s-a constatat încălcarea prevederilor legale care reglementează modul de eliberare a certificatelor de concediu medical, iar 30 dintre aceste solicitări s-au dovedit întemeiate, medicii încălcând unele prevederi legale. Au fost încălcări minore, cum ar fi lipsa adeverinţei sau de înscrisuri incomplete în registru. Nu au fost aplicate amenzi, ci doar avertismente, deoarece abaterile nu au fost atât de grave”, a declarat joi, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, Emilia Groza.

Suma de bani pe care a plătit-o Casa de Asigurări de Sănătate Cluj pentru indemnizaţiile de concediu medical în 2013 a fost de 29.645.828 lei.   


 

 

Etichete: cas cluj sanatate
Ultimele Stiri
abonare newsletter