Sănătate

Statul vrea să stopeze naşterile prin cezariană

Viitoarele mămici, care vor să nască prin cezariană, vor trebui să suporte toate costurile din buzunarul lor. Statul nu mai decontează decât cezariana de urgenţă.

În noua lege a sănătăţii, care urmează să intre în vigoare în luna martie a acestui an, se prevede şi faptul că operaţiile prin cezariană la cerere nu vor mai fi decontate. Decontate vor fi doar naşterile naturale şi operaţiile prin cezariană la care medicul specialist consideră că este într-adevăr necesară.

Unele mămici se declară nemulţumite de acestă hotărâre luate de autorităţi, susţinând că nimeni nu poată să decidă în locul lor cum vor să nască. De altfel autorităţile nici nu le pot impune acest lucru, dar au găsit o modalitate prin care să le facă pe viitoarele mămici să se gândească de două ori la felul cum vor aduce pe lume un copil. Un lucru e clar: ei nu vor mai deconta operaţiile de cezariană la cerere.


Numărul naşterilor prin cezariană s-a triplat în ultimii ani comparativ cu anii 1990.

Cezariana la cerere, nedecontată

Mămicile care se gândesc să nască prin cezariană, la iniţiativa lor şi nu la sfatul unui medic, trebuie să ştie că aceste servicii medicale nu vor mai fi decontate de către stat începând cu luna martie a acestui an.


Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor să stopeze numărul naşterilor prin cezariană, iar un prim pas în acest sens l-au făcut prin faptul că nu vor mai deconta acest tip de servicii. Potrivit autorităţilor, vor fi decontate doar naşterile naturale sau cele prin cezariană de urgenţă. Medicul specialist trebuie să decidă că într-adevăr viitoarea mămică nu va putea da naştere unui copil decât cu ajutorul operaţiei de cezariană.

Această decizie a fost luată de către autorităţi atât pentru a se reduce numărul naşterilor prin cezariană cât şi pentru a se face reduceri la bugetul de stat.


În noua lege a sănătăţii, potrivit reprezentanţilor ministerului Sănătăţii, niciun serviciul medical la cerere nu va fi inclus.

Viitoarele mămici, nemulţumite

Multe mămici sunt nemulţumite de faptul că autorităţile i-au o decizie în locul lor. O viitoare mămică a povestit că: “cum să decidă statul pentru mine cum vreau eu să nasc? Din ce m-am informat, e mult mai uşor să naşti prin operaţie şi nu trebuie să înduri atâta durere. Dar dacă ei nu vor să mai deconteze aceste servicii, ce să zic…asta este. Mai am câteva luni până să nasc, dar deocamdată nu m-am decis şi cum o voi face”.


Conform specialiştilor, riscuri există atât la naşterile naturale cât şi la cele prin cezariană. Diferenţa este că la operaţiile de cezariană timpul de refacere este mai îndelungat. Femeile ce nasc prin cezariană necesită de la trei până la cinci zile de spitalizare, comparativ cu una sau două zile pentru cele ce au născut natural. Recuperarea completă după naşterea prin cezariană este de la patru până la şase săptămâni, pe când la cele care au născut normal este de la una până la două săptămâni.

Câteva dintre riscurile care pot apărea după operaţiile de cezariană, conform medicilor, sunt:  greaţă, vărsături, dureri severe de cap, infecţia inciziei, traume ale copilului în timpul naşterii sau imaturitate pulmonară a noului născut, dacă data probabilă a naşterii a fost calculată greşit.


Cezariana, o necesitate sau un moft?

În era tehnologiei, a vitezei şi a timpului parcă tot mai scurt, şi naşterile prin cezariană au devenit la modă. Unele mămici aleg să nască prin acest gen de operaţii din comoditate, pentru a  nu mai sta în travaliu zeci de ore, şi câteodată, pentru ca micuţul să se nască în ziua în care ele îşi doresc.

În ultimii ani numărul naşterilor de cezariană a crescut semnificativ. Ultimele date oficiale arată că în anul 2009 au existat un număr de 63.680 de naşteri prin cezariană cu 16.425 mai multe decât în anul 2005.

Un alt raport, întocmit de către Organizaţia Mondială a Sănătăţi, tot din aceaşi perioadă, arată că 23% dintre naşterile din România aveau loc prin cezariană şi se estima că statul român cheltuieşte 4 milioane şi jumătate de dolari anual pe cezariene la cerere.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter