Sănătate

Vaccinurile antigripale, epuizate la Cluj

E criză până şi la vaccinurile antigripale în Cluj! Din cele 53.000 de doze câte au fost comandate, la Cluj nu au ajuns decât 12.500.

În depozitul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj bate vântul la capitolul vaccinuri antigripale! Stocul a fost epuizat de mult, iar pacienţii care vor să se vaccineze antigripal trebuie să scoată bani din buzunar şi să şi le cumpere din farmacii.

La Cluj ar fi fost nevoie de 53.000 de doze de vaccinuri antigripale pentru ca lucrurile să funcţioneze la parametrii normali. Din acestea au fost trimise doar 12.500 la începutul lunii decembrie, iar restul de până la 25.000 de mii urmau să fie trimise până la sfârşitul anului trecut.


 30 de doze la un medic de familie

Din numărul total de 12.500 de doze de vaccin antigripal care au ajuns în judeţul Cluj, un număr de 10.191 au fost distribuite cabinetelor medicilor de familie. Dacă e să facem un calcul simplu, ţinând cont că în Cluj există un număr de 350 de cabinete ale medicilor de familie, la fiecare cabinet a ajuns un număr de aproximativ 30 de doze de vaccin antigripal.

Numărul vaccinurilor este minimal ţinând cont că medicii de familie au înscrişi pe liste mii de pacienţi. Celor care nu le-a ajuns vaccinul, şi care ţin neapărat să şi-l facă, nu le rămâne altceva de făcut decât să şi-l procure din farmacii, contra-cost bineînţeles.


Alte 1165 de doze de vaccin antigripal au fost distribuite unităţilor spitaliceşti. Momentan, în depozitul DSP-ului se mai află un număr de 1144 de doze, dar care, conform reprezentanţilor instituţiei: “vaccinurile rămase în stic sunt repartizate, dar nu au fost ridicatede către o parte din medicii de familie aflaţi în concendiu în luna decembrie”.

Întârzieri peste întârzieri...

Pe lângă faptul că la Cluj au fost trimise doar un sfert din numărul vaccinurilor de care ar fi nevoie, s-a mai şi întârziat cu furnizarea lor. Vaccinurile trebuiau să ajungă la direcţia de sănătate încă de la începutul lunii noiembrie, însă acest lucru nu s-a întâmplat decât în prima jumătate a lunii decembrie.


Următoarea tranşă de vaccinuri antigripale se anunţase a fi distribuită până la sfârşitul anului. Suntem la mijlocul lunii ianuarie, iar de vaccinuri nici nu poate fi vorba. Deocamdată nu se ştie când vor fi distribuite. 

Vaccinurile antigripale gratuite sunt administrate persoanelor bolnave, dar şi persoanelor considerate cu risc crescut de îmbolnăvire: bolnavii cronic cu vârsta până în 65 de ani, gravidelor, medicilor, cadrelor sanitare medii şi personalului auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţilor ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici care prin natura activităţii lor vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter