Sănătate

Exportul de medicamente compensate ar putea fi interzis!

Pentru ca pacienţii să beneficieze la timp de tratamente, ministrul Sănătăţii vrea să interzică exportul paralel a medicamentelor care se află pe noua listă de compensate.

Exportul de medicamente compensate ar putea fi interzis! Exportul de medicamente compensate ar putea fi interzis!

Companiile farmaceutice s-ar putea să nu mai poată exporta medicamente în afara graniţei ţării pentru o perioadă de şase luni! Este decizia luată de către ministrul Sănătăţii care vrea să interzică exporturile paralele pentru medicamentele aflate în noua listă de compensate. Această hotărâre a fost luată pentru ca pacienţii să poată beneficia la timp de tratamente prescrise.

O posibilă interzicere a exportului de medicamente a fost doar un punct de pe lista de discuţii purtate între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi a celor din companiile farmaceutice, întâlnire care a avut loc în cursul zilei de ieri. S-a mai discutat despre noua listă de medicamente compensate, taxa clawback, preţurile de decontare şi referinţă la medicamente, marjele de distribuţie la farmacii şi distribuitori şi exporturile paralele.


În decursul acestei luni urmează a mai fi purtate discuţii pe aceste teme, la finalul cărora se va lua o decizie concretă. Tot atunci se va afla dacă într-adevăr companiile farmaceutice vor avea sau nu interzis la exportul anumitor tipuri de medicamente.

Reamintim faptul că începând cu luna martie a acestui an va intra în vigoare noua lege a sănătăţii. Câteva dintre modificările făcute sunt: introducerea unor pachete: unul de bază pentru persoanele asigurate şi unul minimal pentru persoanele neasigurate, românii cu vârsta cuprinsă între 18-39 de ani îşi vor putea face un control medical odată la trei ani, iar o persoană cu vârsta mai mare de 40 de ani îşi va putea face anual. Totodată a fost modificată legea malpraxis-ului şi a fost introdusă o nouă listă a medicamentelor compensate.


În ceea ce priveşte lista medicamentelor compensate, autorităţile au intenţia de a o reactualiza semestrial în 2014 şi trimestrial în 2015, conform reglementărilor europene. Asta pentru ca pacienţii să poată beneficia de tratamentele inovatoare de care au nevoie.

abonare newsletter