Sănătate

Medicamentele compensate se vor elibera doar cu adeverință de la Fisc!

Pacienţii cu venituri mici vor primi reţete compensate doar dacă vor prezenta medicilor o adeverinţă fiscală.

Pacienţii cu venituri de până la 700 de lei vor primi reţete cu medicamente compensate doar dacă vor prezenta medicilor o adeverinţă fiscală din care să reiasă ce venituri încasează.

Cei mai afectaţi de această hotărâre a medicilor de familie sunt pensionarii cu un venit mai mic de 700 de lei. Dacă în prezent primeau reţete de la medicii de familie pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, prin care spuneau că nu au venituri mai mari de 700 de lei, acum lucrurile s-au schimbat. Începând cu data de 15 ianuarie ei vor trebui să prezinte medicilor de familie o adeverinţă eliberată de către angajaţii Finanţelor Publice prin care să dovedească că într-adevăr nu au venituri mai mari de 700 de lei.


Medicii au luat această hotărâre după ce, în urma unor controale, s-a depistat că unii pensionari beneficiau de medicamente compensate cu toate că depăşeau plafonul stabilit prin lege. În urma acestor controale medicii au fost traşi la răspundere, iar pentru a evita pe viitor astfel de incidente au decis că nu vor mai elibera reţete cu medicamente compensate decât pacienţilor care vor prezenta o adeverinţă de la ANAF din care să reiasă ce venit are.

Pensionarii, puşi pe drumuri

Singurii care au de suferit de pe urma acestei decizii sunt pensionarii care vor trebuie să parcurgă mai multe drumuri până să ajungă să-şi elibereze medicamentele cu preţ redus.


„Nu le e ruşine... După ce că suntem bătrâni, abia ne mai ţinem pe picioare, ne mai pun să facem şi drumuri până la Finanţe ca să eliberăm adeverinţe. Nu e suficient că stăm la coadă la uşile medicilor de familie, mai trebuie să stăm şi la ghişee…Dar ce să facem…Dacă vrem medicamente ca să trăim, o facem şi pe asta”, povesteşte cu tristeţe o femeie de 75 de ani.

Pensionarii, sau cei cu venituri mai mici de 700 de lei, vor trebui să prezinte adeverinţele prin care să justifice veniturile pe care le încasează lunar începând cu data de 15 a acestei luni. Astfel, ei vor fi nevoiţi să-şi cumpere medicamente la preţ întreg.


Pierderile, suportate din buzunarul medicilor

Până de curând medicii îi credeau pe cuvânt pe oameni care declarau pe propria răspundere că nu au venituri mai mari de 700 de lei. De altfel, nici nu aveau cum să-i verifice. Însă, în urma unor controale efectuate de către organele competente s-a stabilit că unii pensionari nu şi-au declarat veniturile reale. Cu toate acestea, erau şi beneficiarii unor reţete cu medicamente compensate.

Singurii care au fost traşi la răspundere au fost medicii de familie. Ministerul Finanţeor le-a imputat sume mari de bani, calculate pe ultimii trei ani. Acest lucru a creat controverse în rândul medicilor de familie care se declarau nemulţumiţi. Nu li se pare corect ca ei să scoată bani din propriul buzunar, bani care să acopere contravaloarea medicamentelor, pentru pacienţii care nu şi-au declarat veniturile reale.


100 de medici clujeni, amendaţi

În 2013, peste 100 de medici din judeţul Cluj au fost depistaţi şi mai apoi sancţionaţi de către reprezentanţii Curţii de Conturi petru că au eliberat reţete cu medicamente compensate 90% unor pacienţi care aveau venituri mai mari de 700 de lei.

Suma imputată, în total, medicilor de familie clujeni a fost de 12.416 lei. Peste 100.000 de pensionari clujeni au venituri mai mici de 700 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter