Sănătate

De teama coplăţii, medicii de familie sunt luaţi cu asalt de clujeni

Oamenii fac coadă la medicii de familie la gândul că din luna martie vor trebui să scoată câţiva zeci de lei din buzunare pentru o consultaţie.

Anul 2014 vine cu schimbări majore în legea sănătăţii. Odată cu modificarea legii, o „lovitură” vor primi românii care obişnuiesc să meargă la medicul de familie doar pentru analize de rutină, fără a suferi de nicio afecţiune. Începând din luna martie, pacienţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani nu vor mai avea dreptul să meargă la consultaţii decât odată la trei ani şi nu la un an aşa cum se face în prezent. Legea nu va fi modificată pentru pacienţii care au trecut de 40 de ani. Ei îşi vor putea face în continuare analize în fiecare an.

La gândul că din luna martie vor trebui să lase bani în cabinetele doctorilor pentru serviciile medicale la cerere, clujenii au luat cu asalt zilele acestea medicii de familie.


„Am văzut la televizor că din martie nu voi mai putea să vin să-mi fac un set de analize decât odată la trei ani şi am ales să vin acum. Sincer, nu mă doare nimic dar totuşi vreau să fiu precaută. Decât să scot mai târziu bani din buzunar, am ales să vin acum”, povesteşte o femeie de 35 de ani.

Oamenii şi-au făcut din timp programări la medicii de familie. „Avem făcute programări şi până la mijlocul lunii. S-a observat o creştere a numărului de pacienţi în aceste zile. Probabil din cauza faptului că se va modifica legea sistemului sanitar”, a declarat pentru Monitorul de Cluj o asistentă de la un cabinet medical.


În mod normal, în cabinetele medicilor de familie, o consultaţie la cerere costă între 15-20 de lei pentru o persoană care este asigurată şi înscrisă la medicul de familie respectiv şi 30 de lei pentru o persoană neasigurată. Doar că sunt cabinet medicale unde tarifele pot ajunge şi până la 100 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter