Sănătate

12.000 de doze de vaccin antrigripal au ajuns la Cluj

În cursul zilei de luni au ajuns în Cluj-Napoca cele 12.120 de doze de vaccinuri antigripale care urmează să fie distribuite în cadrul campaniei de vaccinare antigripală demarată de Ministerul Sănătăţii la recomandarea specialiştilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Vaccinurile antigripale urmează să fie distribuite atât medicilor de familie cât și spitalelor din subordine și spitalelor publice, a declarat Dorina Duma, directorul DSP Cluj.

Aceste vaccinuri antigripale gratuite vor fi administrate persoanelor bolnave cât şi persoanelor considerate cu risc crescut de îmbolnăvire: bolnavii cronic cu vârsta până în 65 de ani (cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane); gravidelor, medicilor, cadrelor sanitare medii şi personalului auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici care prin natura activităţii lor vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. Persoanelor care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul pacienţilor cu risc înalt de îmbolnăvire și copiilor cu vârsta mai mare de 6 luni.


Distribuţia dozelor în teritoriu

Din cele 600.000 de doze de vaccinuri antigripal, pe care Ministerul Sănătăţii le-a achiziţionat pentru începerea campaniei de vaccinare antigripală, primele 200.000 de doze se află în depozitul CN  Unifarm S.A. Restul de 400.000 de doze urmează sa intre în depozitul Unifarm în cursul acestei săptămâni, urmând ca în perioada următoare, în funcţie de necesităţile de campanie antigripală şi a recomandărilor venite din partea specialiştilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii, se va planifica distribuţia dozelor în teritoriu.

„Vaccinul pe care îl vom distribui începând de miercuri este produs în Olanda. El urma să fie distribuit şi în China, de aceea a avut prospectul în limba chineză. Noi am cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale să aprobe o derogare privind etichetarea de limba română”, a declarat ministrul Sănătăţii.


Eugen Nicolăescu a mai precizat că vaccinul antigripal nu va fi distribuit prin farmacii, ci doar medicilor de familie, care îl vor administra gratuit populaţiei la risc.

Recomandările medicilor

Chiar dacă este considerat de către medici cea mai eficientă modalitate de prevenire a gripei de sezon, aceştia recomandă populaţiei să ţină seama şi de o serie de măsuri preventive, cum ar fi optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare, evitarea expunerii la frig; purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant; spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice; evitarea aglomeraţiilor din locurile publice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter