Sănătate

Nou proiect al Ministerului Sănătăţii: Din ce surse vor fi compensate medicamentele pentru pensionarii cu venituri mici

Compensarea medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de până la 700 de lei pe lună va fi asigurată şi din taxa clawback, pe lângă sursele de până acum, potrivit unui proiect de HG.

Proiectul de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor a fost lansat în dezbatere publică, vineri, de Ministerul Sănătăţii (MS).

Conform proiectului, compensarea cu 90% din preţul de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de până la 700 lei/lună se suportă astfel: în cuantum de 50% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) şi, respectiv, 40% din bugetul MS şi din încasările din contribuţia stabilită potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv din aşa-numita taxă clawback.


 În nota de fundamentare a proiectului, se arată că, în prezent, compensarea medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de până la 700 lei/lună se realizează în cadrul unui program social al Guvernului a cărui finanţare se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi în proporţie de 40% din veniturile proprii ale MS.

Iniţiatorii proiectului de HG explică faptul că, având în vedere necesitatea asigurării continuităţii acestui program cu respectarea prevederilor Legii nr. 72/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi contractante, se propune modificarea art. 2 din HG 186/2009 astfel încât cuantumul de 40% al preţului de referinţă al medicamentelor să fie asigurat atât din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii, sub formă de transferuri către bugetul FNUASS, cât şi din taxa clawback.


"Prin aprobarea acestei hotărâri de guvern, se asigură fonduri necesare compensării cu 90% din preţul de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de până la 700 lei/lună", se mai arată în nota de fundamentare.

 Proiectul de HG este în dezbatere publică până la 29 decembrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter