Sănătate

Numărul infecțiilor cu HIV transmise de la mamă la copil s-a redus

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) se declară alarmat de creșterea numărului adolescenților infestați cu HIV și SIDA în ultimii șapte ani și promovează un program intens care include distribuirea de prezervative și tratamente antiretrovirale.

Există însă și un aspect mai încurajator: potrivit UNICEF, numărul transmisiilor de virusul HIV de la mamă la copil s-a redus semnificativ și se estimează că au fost prevenite 850.000 de astfel de cazuri în țările cu venituri mici și medii.

Într-un raport făcut public vineri, UNICEF arată că decesele cauzate de SIDA printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani s-au înmulțit între 2005 și 2012, de la 71.000 la 110.000. Aproximativ 2,1 milioane de adolescenți aveau HIV în 2012, transmite AP.


Aproape 90% dintre copiii nou infestați cu HIV trăiesc în doar 22 de țări. Cu o singură excepție, toate aceste țări sunt din Africa Subsahariană.

"Dacă intervențiile de mare impact sunt extinse printr-o abordare integrată, putem reduce la jumătate numărul de noi infecții printre adolescenți până în 2020. Trebuie să ajungem la cei mai vulnerabili adolescenți, cu programe eficiente — urgent", a declarat directorul executiv al UNICEF, Anthony Lake.


Intervenții de mare impact includ prezervative, tratamente antiretrovirale, prevenirea transmisiilor de la mamă la copil, circumcizia voluntară la copiii de sex masculin, comunicări pentru schimbarea comportamentului și abordări bine țintire pentru populațiile marginalizate și supuse riscului.

UNICEF a înregistrat o îmbunătățire semnificativă a prevenirii de noi infecții cu HIV printre copii. Circa 260.000 de copii au fost infestați cu HIV în 2012, comparativ cu 540.000 în 2005.


Potrivit UNICEF, la nivel global, numărul deceselor cauzate de SIDA a scăzut cu 30% între 2005 și 2012.

Etichete: hiv unicef
Ultimele Stiri
abonare newsletter