Sănătate

10 metode prin care poţi să îţi ÎMBUNĂTĂŢEŞTI MEMORIA

Creierul uman poate fi considerat cu uşurinţă unul dintre cele mai complexe lucruri cunoscute de om deoarece el ne ajută să interanţionăm cu tot ceea ce ne înconjoară. Cea ce ne ajută însă să acţionăm într-un anumit fel este memoria care reflectă şi gradul nostru de inteligenţă.

Există mai multe modalităţi prin care ne putem stimula memoria pentru a putea reacţiona cât mai potivit într-o anumită situaţie.

Caplimpede.ro a realizat un top 10 al celor mai eficinte metode de stimulare a memoriei:


Pâine prăjită la micul dejun

Carbohidraţii ajută la memorie. Corpul transformă aceste substanţe în glucoză care ajută celulele creierului să rămână în formă.


Schimbarea fontului de la calculator

Schimbarea fontului de la calcurator ajută la îmbunătăţirea memoriei de lungă durată. Un font nou, cât mai diferit de cel vechi, obligă creierul să muncească puţin mai mult, sporind capacitatea de memorare.


Divizarea

Divizarea este probabil una dintre cele mai vechi metode de memorare. Ea functionează prin “ruperea” informaţiei complicate în bucaţi mai mici, care sunt mai uşor e reţinut.


Legumele cu frunze închise la culoare

Homocisteina este parte normală a metabolismului proteic, însă un nivel ridicat al acesteia poate duce la demenţa, precum şi la un risc ridicat de apariţie a bolilor cardiovasculare.


Metoda Loci

Prin metoda Loci, o persoană se vizualizează urmând un traseu şi crează asocieri între ceea ce trebuie să reţină şi elementele de pe traseu. Prin urmare, când trebuie să memoram o listă de cuvinte, vom depozita fiecare cuvânt pe sau lângă un element al traseului.

Joaca

Rezolvarea unui rebus, a unui puzzel sau a unui joc Sudoku ajută mintea să fie mai concentrată şi mai rapiă, în acelaşi timp. De asemenea, folositoare sunt şi hobbyurile precum pictura sau scrisul care, practicate în mod regulat, păstreză mintea ocupată.

Învatarea unei limbi străine

Învăţarea unei limbi noi este una dintre cele mai bune modalităţi de a lucra creierul şi de a ajuta memoria. Scoţând creierul din confortul obinşuit şi cunoscut şi introducându-l într-un domeniu necunoscut, îl obligi să memoreze lucruri.

Acoperirea ochilor

Acoperirea ochilor cu mâna este o mişcare normală, automatizată, pe care o facem atunci când dorim să ne amintim ceva. Scopul acestei tactici este de a stimula memoria vizuală.

Căutări pe Google, măcar o oră pe zi

O ora de căutări pe Google îţi poate stimula părţi ale lobului frontal care controlează memoria de scurtă durată. Metoda este, însa, eficientă doar atunci când căutarea este mai dificilă. Spre exemplu, căutarea unui prieten de Facebook nu va avea aceleaşi efecte.

Hărţi mintale

Hărţile mintale sunt făcute să folosească ambele părti ale creierului pentru a crea asocieri organizate cu o anumită orientare spaţială şi culoare. Spre deosebire de alte tehnici, harta mintală este o metodă care creşte cantitatea şi calitatea informaţiei reaminite dar şi creativitatea sau capacitatea de rezolvare a problemelor.

O hartă mintală începe întotdeauna cu o idee exprimată printr-o imagine vie, în mijlocul paginii. De la aceasta imagine centrală pornesc spre exterior raze cu diverse informaţii, pentru a stabili conexiuni logice. Fără îndoială, este nevoie de timp şi exerciţiu pentru a realiza hărţi mintale eficiente.

Etichete: memorie
Ultimele Stiri
abonare newsletter