Sănătate

Peste 200.000 de români suferă de boli reumatice

În România există aproximativ 200.000 de persoane diagnosticate cu artrite, boli ale articulațiilor, potrivit președintelui Ligii Române contra Reumatismului, conf. dr. Cătălin Codreanu.

La nivel mondial, aproape jumătate dintre adulți prezintă antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice evidențiabile prin examen clinic, 10% din populația prezentând un grad de handicap motor din cauza acestor afecțiuni netratate, a afirmat președintele Societății Române de Reumatologie prof. dr. Ruxandra Ionescu.

"Tot mai mulți tineri, adulți și chiar copii sunt afectați de bolile reumatice. Din cauza interesării unor grupe active de populație, bolile reumatismale prezintă un impact socio-economic major, cu costuri semnificative", a susținut marți, Ruxandra Ionescu, în cadrul unei conferințe de presă. Ea a explicat că reumatismul poate fi considerat "un coș în care sunt o mulțime de boli".


La rândul său, președintele Ligii Române contra Reumatismului, conf. dr. Cătălin Codreanu, de la Centrul de Boli Reumatismale "Dr. Ioan Stoia" din București, a spus că dincolo de cifre statistice sunt oameni, sunt drame ale pacienților, vieți distruse, cariere întrerupte, părinți care nu se mai pot juca cu propriii copii sau care nu-i mai pot întreține.

"În România există aproximativ 200.000 de persoane diagnosticate cu artrite. Aceste afecțiuni pot debuta la vârsta de 30-35-40 de ani. Netratate, pot duce la distrucția articulațiilor și incapacitate de a-și folosi articulațiile. Există și risc de mortalitate, care se produce din cauza complicațiilor polisistemice. Avem metode care pot recunoaște boala foarte devreme. În România avem la îndemână toate metodele de diagnostic", a susținut conf. dr. Cătălin Codreanu.

Etichete: romani sanatate
Ultimele Stiri
abonare newsletter