Sănătate

Ce conține cu adevărat pateul din conserve

Pateul de ficat din zilele noastre conține foarte puțin ficat, ingredient care ar trebui să fie de fapt de bază. Conserva este umplută cu șorici, slănină, făină albă și multe substanțe chimice.

sursa foto: www.gastronomersguide.com sursa foto: www.gastronomersguide.com

Dacă în urmă cu 50-70 de ani, fabricile de conserve foloseau ficat, grăsime de porc, carne, sare şi alte condimente natural pentru fabricarea pateului de ficat, în prezent, acest produs conține ficat cel mult un sfert din totalul cantității din conservă. Potrivit unica.ro, majoritatea mărcilor cunoscute sau mai puţin cunoscute au un procent de 15-25% ficat de porc într-o conservă de pate de ficat. Urmează slănină, şorici, făină albă de grâu, proteină vegetală din soia, amidon din porumb, apă, sare iodată (după gust, pentru că nu scrie nicăieri ce procent de sare a fost folosit în cei 85% rămaşi după ingredientul principal), zahăr, carmin (colorant), gluten (agent alergen) şi nitrit de sodiu, pe post de agent conservant. Despre nitritul de sodiu (E 250) şi potenţialul său cancerigen s-a discutat mult în ultima vreme, deci putem considera că este bine să fie evitat.

Iată o listă de substanţe prezente pe etichetele pateurilor de ficat din comerţ: polifosfaţi, condimente, extract de condimente, muştar, sirop de glucoză, emulgatori- esterii glicerolici ai acidului citric, lactilat de sodiu, agenţi de îngroşare: gumă guar, gumă xantan, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potenţiator de aromă: monoglutamat de sodiu, vitamine, agent de gelifiere- caragenan, agent de reglare a acidităţii: acid malic.


Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter