Sănătate

Țigara electronică s-ar putea comercializa în Franța doar în farmacii

Țigara electronică, impusă ca 'obiect de consum' accesibil tuturor, ar trebui să fie clasat ca medicament? Întrebarea suscită de mai multe luni o controversă pasionantă, inclusiv printre medicii specializați în lupta împotriva tabagismului, dar și un intens lobby în Europa.

Această problemă ar urma să fie tranșată, marți, de deputații europeni, cu ocazia unei dezbateri pe marginea directivei privind produsele de tutungerie, notează cotidianul francez Le Figaro.

Odată cu schimbarea statutului, există intenția de a modifica modul de percepere a acestui produs, reafirmând rolul acestuia de instrument pentru combaterea sevrajului tabagic. Dacă țigara electronică ce conține nicotină va deveni 'medicament', ea va fi comercializată exclusiv în farmacii și nu în magazine specializate, care prosperă după introducerea acesteia în Franța, în 2008, scrie Agerpres.


Între altele, ea va fi supusă procedurii de autorizare pentru comercializarea pe piața farmaceutică, fapt ce presupune elaborarea unor studii științifice care să ateste eficacitatea sa în cazurile de sevraj, precum și absența caracterului toxic al acesteia.

Țigara electronică, 'infinit' mai puțin nocivă

Potrivit poziției Oficiului francez de prevenție a tabagismului, o asemenea decizie va însemna și sfârșitul 'vapotajului' la liber (inhalărea de vapori ai țigării electronice), acesta devenind 'contraproductiv' pentru sănătatea publică.


'Circa 90% dintre utilizatorii care nu au nicio dorință să înceteze să fumeze nu se vor duce să se aprovizioneze în farmacii și vor pierde din start un beneficiu pentru sănătatea lor', subliniază președintele Oficiului, Bertrand Dautzenberg. Chiar dacă inocuitatea țigării electronice nu a fost încă demonstrată, pneumologi subliniază că aceasta este 'infinit' mai puțin nocivă decât tutunul, care ucide circa 73.000 de persoane în fiecare an. 'Ea conține mult mai puține substanțe vătămătoare: nici particule solide, nici gudron, nici substanțe cancerigene, nici monoxid de carbon', se spune în raportul remis, în această primăvară, ministrului francez al sănătății de către Dautzenberg.

Prin atribuirea statutului de medicament, asociațiile anti-tabagism speră să scoată țigara electronică din mâinile fabricanților de produse de tutungerie, care se interesează de noua piață. 'Obiectivul industriei va fi cel de a recruta noi clienți. Este mare riscul de a vedea nefumători convertindu-se și devenind dependenți de tutun, începând cu versiunea electronică', atenționează Comitetul național francez de luptă împotriva tabagismului.


La rândul lor, cei care se opun noii reglementări văd o legătură între scăderea continuă a vânzărilor de țigări în Franța și numărul tot mai mare al adepților țigării electronice. Într-adevăr, în cinci ani de zile, cercul fumătorilor de țigări electronice s-a lărgit considerabil. Prin urmare, într-o scrisoare deschisă dată publicității luni, zece medici francezi apără accesul maxim la acest produs, pe care îl declară 'extrem de eficient în a-i ajuta pe fumători să renunțe la tutun'. De asemenea, un recent studiu publicat în The Lancet arată, în ceea ce privește combaterea sevrajului tabagic, o eficacitate a țigării electronice puțin mai mare decât cea a plasturilor antifumat vânduți în farmacii.

Astfel, eurodeputații ar putea să opteze pentru o soluție de compromis: de exemplu, pentru clasarea țigării electronice drept 'produs de sănătate', un statut mai puțin constrângător decât cel de 'medicament'. Oricum, votul lor nu este decât o etapă în procesul legislativ. Negocieri pe marginea acestui subiect vor avea loc ulterior în cadrul Consiliului de Miniștri. Directiva, care nu se va aplica înainte de 2017, nu va conduce prin urmare la o retragere imediată de pe piață a țigării electronice


 

Etichete: tigara electronica
Ultimele Stiri
abonare newsletter