Sănătate

Descoperire revoluționară a unui cercetător român despre moartea cerebrală

Studiul condus de Florin Amzica de la Université de Montreal arată existența activității cerebrale la pacienții aflați în moarte cerebrală.

Descoperire inedită a unui cercetător român despre moartea cerebrală Descoperire inedită a unui cercetător român despre moartea cerebrală

Studiul condus român a pornit de la un caz curios, petrecut în România. Medicii români tratau un pacient căruia i se oprise inima, iar pe când a ajuns la secția de urgență intrase în comă și avea crize de epilepsie. Ei au decis să-i inducă o comă mai profundă pentru a-i ţine sub control convulsiile. Atunci au observat un lucru curios. Electroencefalograma care nu sesizase nici un fel de activitate cerebrală până atunci, a început să arate activitate în hipocampus, şi apoi s-a răspândit de-a lungul cortexului.

Cercetătorii din Montreal împreună cu colegii lor din România numesc această activitate „Nu-complexes”. „Este o nouă frontieră în cercetarea funcționării creierului”, a declarat  Amzica, directorul studiului și profesor la Université de Montréal, potrivit stiridemontreal.com.


Folosind anestezice puternice echipa de la UdeM au indus come reversibile profunde la pisici. Așa au descoperit că există un stadiu de comă mai profund în care poate ajunge creierul. După ce encefalogramele arătau o linie continuă, ei au mărit dozele de anestezic și au descoperit că reîncepe activitatea cerebrală.

După lipsa oricărei activități în cortex, hippocampusul începe să se reorganizeze, a explicat Florin Amzica. El spune că inducerea unei come și mai profunde la pacienți ar putea conserva activitatea cerebrală la unii pacienți.


Totodată cercetătorul român a atras atenția asupra posibilei interpretări greșite. Activitatea descoperită poate avea loc doar în cazul în care neuronii sunt sănătoși iar creierul este irigat și oxigenat.

Studiul a fost finanțat de Canadian Institutes for Health Research și publicat jurnalul de specialitate PLOS ONE, al Public Library of Science.


 

Etichete: moarte cerebrala
Ultimele Stiri
abonare newsletter