Sănătate

Un cercetător român a creat un test sangvin care ar putea prezice riscul de sinucidere

Un test sangvin creat de cercetătorul român Alexandru Niculescu, profesor la Universitatea Indiana din Statele Unite, ar putea prezice riscul de sinucidere în rândul persoanelor diagnosticate cu tulburare bipolară.

Biomarkerii din sânge pot fi utilizaţi pentru a identifica persoanele care prezintă un risc sporit de sinucidere, afirmă autorii acestui studiu. Cercetătorii americani de la Universitatea Indiana vorbesc deja despre un controversat proiect de realizare a unui test sangvin capabil să furnizeze un avertisment util contra tentativelor, potrivit Mediafax.ro.

Savanţii americani consideră că rezultatele lor reprezintă "o dovadă de principiu" pentru implementarea testului, însă cercetătorii britanici au reacţionat cu scepticism faţă de această descoperire.


O moleculă, enzima SAT1, a fost asociată cu tendinţele suicidare la un grup de pacienţi diagnosticaţi cu tulburare bipolară, o maladie mintală caracterizată prin fluctuaţii mari ale stării de dispoziţie.

Coordonatorul acestui studiu, profesorul Alexandru Niculescu, de la Universitatea Indiana, a spus: "Sinuciderea este o chestiune majoră în psihiatrie. Este o problemă majoră în domeniul civil, este o problemă majoră în domeniul militar şi nu există markeri obiectivi. Există oameni care nu recunosc că au gânduri suicidare atunci când îi întrebi asta, dar care se sinucid după aceea şi nu poţi să faci nimic în legătură cu acest lucru. Avem nevoie de modalităţi mai bune de a identifica, de a interveni şi de a împiedica aceste cazuri tragice".


"Aceşti markeri par să fie buni pentru depistarea comportamentului suicidar la bărbaţii cu tulburare bipolară sau la bărbaţii din populaţia generală care comit tentative violente de sinucidere. Pe viitor, vrem să studiem ansamblul clinic şi sociodemografic al factorilor de risc, alături de testele noastre sangvine, pentru a creşte capacitatea noastră de a prezice acest risc", a adăugat cercetătorul român.

Alexandru Niculescu a recunoscut şi o limită a studiului său, faptul că toţi participanţii au fost bărbaţi.

abonare newsletter