Sănătate

Medicamente în valoare de 3 miliarde lei, eliberate pacienţilor din România

Valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a atins nivelul de 2,85 miliarde lei trimestrul II al acestui an, în creştere cu 2,7% comparativ cu trimestrul II al anului trecut. Cele mai multe medicamente eliberate sunt pe bază de reţetă.

Un studiu realizat de Cegedim România anticipează o creştere asemănătoare a vânzării de medicamente în ţara noastră pentru anul viitor. “Prognoza rămâne modestă, pentru anul 2013. Creşterea anterior prognozată de 1,4% în lei este ajustată la jumătate, după închiderea rezultatelor pentru semestrul I. Pentru anul 2014, în condițiile actualizării moderate a listei de medicamente compensate, anticipăm o creştere de 2,7% în lei”, a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim România.
Potrivit studiului, medicamentele pe bază de reţetă din farmacii au atins o valoare de 2,06 miliarde lei, în creștere cu 2,5%. Medicamentele fără prescripţie au atins o valoare de 0,41 miliarde lei, în creştere cu 7,9%, iar segmentul de spital a atins 0,38 miliarde lei, în scădere cu 1,4% faţă de trimestrul II din 2012.
Relizatorii cercetării susţin că piaţa are de suferit în continuare, ca urmare a scăderii susţinerii publice şi termenelor lungi de plată, numai o parte din pacienţi putându-se menţine la nivelul anterior de tratament.
La nivelul ultimelor şase luni, valoarea totală a pieţei a fost de 5,90 miliarde lei, în creştere cu 3,5% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.
La nivelul ultimelor 12 luni, valoarea totală a pieţei a fost de 11,92 miliarde lei, în creştere cu 4,0% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.

Ultimele Stiri
abonare newsletter