Sănătate

Medic clujean: folosirea excesivă a calculatorului şi mobilului duce la amputare afectivă

Folosirea excesivă a calculatorului şi a telefonului mobil, fără un echilibru între activităţile fizice şi mentale, duce la instrumentalizarea oamenilor, deformarea creierului şi amputarea afectivă a generaţiilor viitoare, a declarat, luni, prof. dr. Dafin Mureşanu din Cluj.

Copil la calculator Copil la calculator

“Dacă nu există un echilibru între anumite tipuri de activitate, este ca şi în plan fizic - dacă ajungi sedentar, se restructurează tot organismul. Dacă ai numai un anumit tip de activitate şi nu combini tipurile de activitate şi la nivelul creierului, creierul se deformează, de fapt”, a spus Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplesticităţii (SSNN), citat de Mediafax.

El a spus despre calculator că “este benefic până la un punct”, întrucât dezvoltă anumite capacităţi ale creierului, însă “copiii care folosesc calculatorul intensiv nu sunt mai deştepţi, poate că sunt mai pricepuţi, dar uneori este afectată partea emoţională”.


“Acest lucru va fi pe nota de plată pentru generaţiile viitoare. Vorbim de amputarea afectivă, lucrul şi interacţiunea scăzută cu semenii, dimunuarea calităţii reale a vieţii”, a mai spus Mureşanu, la Şcoala Internaţională de Vară de Neurologie, ce are loc în perioada 30 iunie - 4 iulie la Eforie Nord.

Doctorul a precizat că nu este recomandată renunţarea la citit, la scrisul de mână sau la interacţiunea cu oamenii, în favoarea cantonării în zona calculatorului.


Conform sursei citate, un alt pericol al societăţii moderne, recunoscut tot mai des prin cercetări internaţionale, o reprezintă folosirea în exces a telefoanelor mobile. “Telefonia mobilă, prin aceste sisteme de câmpuri care ne ajută în comunicare, a virusat viaţa personală. Orice exces de radiaţii, tot mai dense, tot mai puternice, pot provoca de la dureri de cap, anxietate, stări depresive, până la patologii organice”, a precizat profesorul Mureşanu.

Astfel, copiii care utilizează de mici telefonul mobil şi calculatorul pot dezvolta tulburări de comportament, de înţelegere, de comunicare şi de integrare.

Etichete: mobil calculator
Ultimele Stiri
abonare newsletter