Sănătate

Un nou ministru care se laudă că va curge lapte și miere în ceea ce privește Spitalul Regional Cluj

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, spune că există fondurile necesare finalizării Spitalului Regional Cluj. Proiectul construirii unui spital regional de urgenţă a fost lansat încă din 2004.

sursă foto Facebook Marcel Ioan Boloș sursă foto Facebook Marcel Ioan Boloș

 

Comisia Europeană a aprobat Programul Operaţional de Sănătate, în valoare de 3,6 miliarde de euro, destinat în premieră finanţării serviciului public de sănătate al României, care prevede finanţări atât pentru prevenţia medicală, dar şi pentru activităţi de cercetare în domeniul oncologic, spune Boloș.


„Avem o veste foarte bună pentru serviciul public de sănătate. Pe data de 1 decembrie 2022, prin sistemul informatic al Comisiei Europene, a fost comunicată decizia de aprobare a Programului Operaţional de Sănătate. Este un program operaţional foarte important pentru serviciul public de sănătate al României. Are o valoare de 3,6 miliarde de euro care provin din Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul Social European şi o componentă de împrumut de 2 miliarde de euro care provin din împrumut realizat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii. De ce spun că este un moment important pentru serviciul public de sănătate? Întrucât noi am încercat să avem o abordare integrată a surselor de finanţare pe care le folosim la nivelul programului şi, în acelaşi timp, în premieră pentru România, este primul program operaţional pe care-l avem cu această destinaţie de finanţare a ceea ce înseamnă serviciul public de sănătate al României”, a declarat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Bani pentru finalizarea (?!) Spitalului Regional Cluj. Proiectul nici nu e început

Şeful de la Fonduri Europene a adăugat că Programul Operaţional de Sănătate prevede, printre altele, atât investiţii pentru dotarea spitalelor cu echipamente medicale, dar şi fondurile necesare finalizării celor trei spitale regionale din Cluj-Napoca, Craiova şi Iaşi.


CITEȘTE ȘI: Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, “bolnavul” minţit de 28 de miniştri în 27 de ani scurşi de la Revoluţie

„De asemenea, în Programul Operaţional de Sănătate sunt şi investiţii în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească şi dotarea cu echipamente medicale. Cele trei spitale regionale care au proiectele tehnice de execuţie în curs de elaborare, aşa cum a anunţat Ministerul Sănătăţii, sunt în continuare cuprinse la finanţare pentru implementare, respectiv pentru asigurarea bugetului necesar în vederea finalizării acestor investiţii strategice pentru România. Discutăm de cele trei spitale regionale din Cluj-Napoca, Craiova şi Iaşi, care au un buget de 1,2 miliarde de euro şi, de asemenea, un număr de şapte alte spitale judeţene sau spitale judeţene de urgenţă care vor beneficia de dotarea cu echipamente medicale sau, după caz, vor beneficia de lucrări în ceea ce înseamnă reabilitare, consolidare sau construcţia de noi clădiri, pentru ca să putem avea în cât mai multe unităţi spitaliceşti servicii medicale de calitate. De aceea am alocat un buget de 1,5 miliarde de euro care este bugetul necesar pentru ca aceste unităţi spitaliceşti să poată fi dotate cu echipamente, aşa cum am precizat, şi să poată oferi servicii cât mai bune pentru oameni”, a explicat el.

Bani pentru Oncologie Cluj

De asemenea, cu un buget de 425 de milioane de euro, 20 de spitale din municipii sau oraşe vor beneficia de finanţare, pentru a asigura accesibilitatea pacienţilor şi a oferi servicii medicale de calitate.


„În premieră avem buget special alocat pentru componenta de oncologie şi pentru ceea ce înseamnă dotarea şi modernizarea celor trei centre oncologice pe care le avem în România – Institutul Oncologic din Bucureşti, cel din Iaşi şi cel din Cluj-Napoca – care vor avea un buget de 120 de milioane de euro pentru ca serviciile medicale să poată să fie asigurate pentru această zonă de intervenţie medicală extrem de sensibilă şi necesară la nivelul unităţilor spitaliceşti din România şi, pe lângă ceea ce am văzut ca investiţii specifice în domeniul medical, mai avem pe componenta de cercetare două proiecte de mare anvergură. Este vorba despre hadronoterapie, adică utilizarea ionilor de carbon pentru tratamentul oncologic al tumorilor, şi în acest fel să găsim o utilitate şi pentru laserul de la Măgurele. Pentru că de aici vom porni cu această activitate de cercetare şi cu această nouă invenţie medicală pe care să putem spera că o ducem la bun sfârşit cu ajutorul laserului de la Măgurele, pentru care au fost alocaţi 80 de milioane de euro”, a subliniat Marcel Boloş.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Sănătății promite un spital regional la Cluj: „Spitalul Județean este o rușine pentru acest oraș”

După 18 ani şi 20 miniştri. Spitalul Regional Cluj, gata în 2026?

Spitalul Regional va aduce 7.000 de mașini ÎN PLUS zilnic pe cel mai aglomerat drum din țară. Accesul – de pe DN, centura metropolitană sau cu metroul

Ultimele Stiri
abonare newsletter