Politică

Legea Sănătăţii, atacată de USL

<p><img src="documente/stories/01_ianuarie/14_ziua/04 victor ponta conferinta psd usl _sc_31.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Liderul PSD, Victor Ponta, a criticat ieri la Cluj-Napoca proiectul privind Legea Sănătăţii.</p>

Victor Ponta, co-preşedintele USL, a precizat ieri la Cluj-Napoca că dacă proiectul privind Legea Sănătăţii va fi adoptat, Uniunea va depune moţiune de cenzură.

Mai mult, Ponta a declarat că USL se va opune prin toate mijloacele politice necesare acestui proiect.

La întâlnirea reprezentanţilor USL de la Cluj-Napoca au mai fost prezenţi parlamentarii clujeni Cornel Itu şi Alexandru Cordoş, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, deputatul PNL Horea Uioreanu şi fostul preşedinte al UMF Cluj, Marius Bojiţă.

O „soluţie falsă“ la probleme reale din sănătate


Liderul PSD a criticat dur proiectul privind Legea Sănătăţii, numindu-l „proiectul lui Băsescu“. Potrivit lui Ponta, acesta este o soluţie falsă la problemele din sănătate, în acest sens fiind nevoie de o dezbatere reală. Preşedintele PSD a subliniat faptul că legea nu prevede un mod de control referitor la gestionarea şi administrarea fondurilor, iar privatizarea spitalelor este o soluţie falsă, pentru că, de fapt, drepturile pacienţilor vor fi restrânse. „În momentul în care banii publici sunt daţi în administrare privată, acest lucru se va face pe criterii clientelare. Ca decizie politică, ne vom opune prin toate mijloacele acestui proiect, inclusiv prin moţiune de cenzură. Apoi, din decembrie, după ce vom avea majoritatea parlamentară, să modificăm eventuale prevederi ale proiectului. Vrem să aducem înapoi persoanele care au fost îndepărtate în această perioadă, din domeniul sănătăţii sau educaţiei“, a spus el. Ponta s-a referit aici nu doar la Raed Arafat, ci şi la „alţii mai puţin mediatizaţi“.

La rândul său, fostul preşedinte al UMF Cluj, Marius Bojiţă a subliniat faptul că la Cluj „sunt specialişti foarte buni care trebuie consultaţi“ în privinţa acestui nou proiect al Legii Sănătăţii.

Ponta a adăugat că USL se opune adoptării proiectului prin asumarea răspunderii pentru că, spune el, s-a dovedit că toate angajările de răspundere au dus la imposibilitatea aplicării lor.

Igaş: „Ponta mălai visează”

În replică, vicepreşedintele PDL Traian Igaş a calificat drept „premature” declaraţiile preşedintelui PSD, Victor Ponta, referitoare la schimbările pe care acesta le va face când va ajunge la guvernare şi îi atrage atenţia liderului social-democrat că proiectul de lege a Sănătăţii nu a fost adoptat. „De câteva zile încoace, Victor Ponta umblă prin ţară şi promite, cui are timp să-l asculte, că USL va schimba multe lucruri după ce va ajunge la guvernare, la sfârşitul anului. Astăzi, când a venit rândul legii Sănătăţii să fie ameninţată cu schimbarea, consider că este cazul unor precizări. Unu: Ponta mălai visează! Liderul socialist se amăgeşte degeaba, pentru că USL nu va câştiga viitoarele alegeri. În mod evident, trendul acestei formaţiuni este descendent, iar la alegerile următoare se va situa undeva sub 40%. În al doilea rând, proiectul de lege a Sănătăţii nici măcar nu a fost adoptat, aşa că e prematur să promiţi că vei schimba ceva în condiţiile în care nu cunoşti forma finală”, a spus vicepreşedintele PDL, citat de Agerpres.

Băsescu vrea legea până în vară


Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că îşi doreşte ca noua Lege a Sănătăţii să fie dezbătută până la sfârşitul lunii februarie şi adoptată până la vacanţa parlamentară de vară. „Vreau să cred că măcar Legea Sănătăţii am putea s-o dezbatem până la mijlocul-sfârşitul lui februarie, să intrăm într-o procedură în aşa fel încât înainte de vacanţa de vară să avem legea adoptată, pentru că de forma finală care va fi adoptată depinde cum va arăta legislaţia secundară. Vor trebui reglementări prin ordine ale miniştrilor, prin hotărâri de guvern. Legea face frecvente trimiteri la astfel de legislaţii secundare de diverse tipuri“, a declarat şeful statului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter