Politică

Alegerile preliminare, o „metodă constructivă“ pentru USL Cluj

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/27_ziua/04 alegeri parlamentare republica moldova vot rp 13.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Cum văd liberalii şi social democraţii clujeni anunţul făcut de liderul PSD, Victor Ponta, potrivit căruia validarea candidaţilor USL se va face prin alegeri preliminare.</p>

Preşedintele PSD, Victor Ponta anunţa luni că validarea candidaţilor USL la locale şi parlamentare se va realiza prin alegeri preliminare.

Astfel, fiecare candidat al Uniunii va avea o cotă de voturi din afara partidului, votul oamenilor care trebuie să-l susţină. În cazul în care această cotă nu se va îndeplini, persoana în cauză nu va candida, iar USL va nominaliza un alt candidat.

Neoficial, atât liberalii cât şi social-democraţii au ridicat mai multe probleme tehnice cu privire la acest aspect, mulţi dintre parlamentarii şi aleşii locali fiind nemulţumiţi, potrivit hotnews.ro. La Cluj însă, validarea candidaţilor prin alegeri preliminare este văzută „cu ochi buni“, iar eventualele discuţii care ar putea să apară pe parcurs nu pot fi decât constructive, spun unii dintre reprezentanţii USL. Alţii recunosc însă că propunerea pare a fi greu de realizat, deşi este o „strategie bună“ sau chiar un fel de precampanie.

Itu: „Discuţiile pot fi doar constructive“

Chiar dacă în momentul de faţă nu se cunosc prea multe detalii despre modul în care se va organiza acest scrutin, reprezentanţii PNL şi PSD Cluj salută această propunere. Ei susţin, la unison, că metoda gen sondaj sau referendum este constructivă. „Este un lucru foarte bun, noi am mai avut această experienţă şi în 2004. Practic, prin această etapă îi vom alege pe cei mai buni dintre noi, această metodă va spori competiţia. Mai mult, nu vom alerga pe acelaşi «culoar», deci nu cred că se va ajunge la tensiuni, discuţii. Pentru că în ceea ce priveşte candidaţii, va fi număr egal de la PSD şi de la PNL“, a declarat pentru monitorulcj.ro liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

Deputatul PSD Cornel Itu susţine, la rândul său, că „este o chestiune democratică şi de bun simţ“. „Şi cred că este şi o soluţie realistă, care va rezolva în anumite colegii problema susţinerii unui candidat sau al altuia. Adică se va vedea exact unde avem susţinere. Sper ca lucrurile să se rezolve prin dialog. Vor exista desigur negocieri şi se vor găsi soluţiile pentru ca această propunere să fie pusă în practică, fără a se ajunge la tensiuni. Vor fi discuţii, desigur, dar eu cred că acestea vor fi constructive“, a explicat, pentru monitorulcj.ro, parlamentarul social democrat.

Szeplekan: „Cred că este greu de realizat“

Consilierul judeţean PNL Mihai Szeplekan susţine că, deşi pare a fi greu de realizat, este până la urmă o strategie bună. „Dacă este o hotărâre a USL, sunt de acord şi o susţin. Până la urmă pentru USL va fi un lucru bun, pentru că va fi un fel de precampanie. Se va vedea exact care candidaţi pot câştiga alegerile. Cred că este o strategie foarte bună, este un fel de sondaj deoarece dacă acei candidaţi vor fi validaţi prin această metodă, va arăta exact realitatea din teren. Este o soluţie bună, este benefică, pentru USL, dar în acelaşi timp cred că este greu de realizat sau complicat de pus în practică“, a explicat liberalul pentru monitorulcj.ro.


Deputatul PNL de Cluj Horea Uioreanu susţine că propunerea lui Victor Ponta este „deosebit de constructivă“. „Se va face un fel de referendum. Noi oricum facem selectarea candidaţilor în funcţie de criterii gen sondaje. Eu privesc cu ochi buni această propunere, pentru că USL este deschisă la opinii. Şi nu am auzit să fie discuţii sau tensiuni, la Cluj, noi salutăm această decizie“, a spus Uioreanu pentru monitorulcj.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter