Politică

Senatorul Vasile Dîncu: „Mergem pe ideea de responsabilitate și libertate”

Senatorul Vasile Dîncu a declarat că, în acest moment, Partidul Social Democrat merge pe ideea de responsabilitate și libertate în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID.

 

 


Președintele Consiliului Național al PSD, senatorul Vasile Dîncu, a vorbit despre vaccinare și măsuri de protecție anti-COVID, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare din ultimele zile. Sociologul este de părere că greșeala cea mai mare a guvernului a fost aceea ca, în 15 mai, să anunțe relaxarea tuturor restricțiilor, în ciuda gradului mic de vaccinare din România, ceea ce s-a tradus în rândul populației în renunțarea la orice măsură de protecție, dar și încetarea vaccinării.

 


„Să fiu sincer, mi se pare ă în jurul a două congrese se învârte lumea și România pare neguvernată. Dinamică creșterii numărului de cazuri își are originea, de fapt, în mai. Am făcut niște studii în momentul respectiv, când premierul a anunțat, în 15 mai, relaxarea, că vine o perioadă bună, că libertățile vor reveni și apărând «pe un cal alb» ne-a spus că nu este nevoie de vaccinare, cel puțin oamenii așa au înțeles.

Țin minte că am fost înainte cu o săptămână la un centru de vaccinare în București, lucrurile mergeau foarte bine, erau două fluxuri de vaccinare acolo, și în duminica următoare nu mai era nimeni, pentru că oamenii au simțit că nu mai are rost să se vaccineze, pentru că am scăpat de pandemie. Toată vara aceasta, nimic nu a fost luat în serios în materie de vaccinare, am fost la mare în august și am văzut acolo mii de oameni în cluburi, fără mască, fără distanțare. Este total irațional ce se întâmplă și aici Guvernul trebuia să facă ceva”, a declarat Vasile Dîncu, la Digi24.


„Este greu să lupți cu anti-vacciniștii”

Senatorul a afirmat că lupta pentru combaterea informațiilor false propagate de anti-vacciniști este grea, întrucât strategia acestora este construită pe emoții și temeri pe care oamenii le au, însă a arătat că, la nivel guvernamental, în afara coordonatorului campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, nimeni nu a părut preocupat de această temă.

„Sigur că este greu să lupți cu o campanie a anti-vacciniștilor, care se bazează pe o structură mai veche, se bazează pe niște temeri ale oamenilor, pe lipsa de informație, pentru că aici îl vedem din când în când pe colonelul Gheorghiță și atât. În rest, parcă totul s-a oprit, nu avem nevoie de vaccin și nu avem nevoie de nici un fel de măsuri care să sprijine vaccinarea și care să ne ajute să ne protejăm. Oamenii au și uitat de pandemie, mi s-a părut, în această vară, am avut și cifre foarte joase, e adevărat, dar asta cred că a făcut mai mult rău decât bine”, a mai spus Dîncu.


„Românii resping ideea de vaccinare obligatorie”

Întrebat dacă PSD ar susține introducerea vaccinării obligatorii pentru medici, cadre didactice și militari, sociologul Vasile Dîncu a răspuns că, la acest moment, consideră oportun ca oamenilor să le fie neatinsă libertatea de a alege responsabil, pe cont propriu.

„Există o mare presiune și propensiune a românilor spre libertate în acest moment spre toate lucrurile și studiile arată acest lucru. Vaccinarea obligatorie este respinsă de public. Pentru ca să poată fi aprobat un asemenea proiect trebuie să existe din partea clasei politice atâta responsabilitate, încât să nu își facă unii campanie pe libertate și ceilalți să meargă cu ideea că vaccinarea trebuie să fie obligatorie. Ar trebui să avem o responsabilitate de genul acesta. În acest moment, nu am hotărât asta în mod organizat, vom discuta la partid. Nu putem să mergem pe opțiunea vaccinării obligatorii. Desigur că sunt multe argumente și pentru vaccinarea obligatorie, dar pe de altă parte, vedem și din studii, cea mai mare parte a publicului vrea ca oamenii să poată să răspundă responsabil de corpul lor și au libertatea de a se vaccina sau nu.


Trebuie impuse și este normal să se impună restricții ca prezența socială, prezența în grupuri să poată fi condiționată de vaccinare sau de altceva, teste realizate des. În acest moment, noi mergem pe ideea de responsabilitate și libertate. Asta ar trebui să facă toate partidele, cred că ar trebui cu toții să încercăm să îi convingem pe oameni că vaccinarea este singura soluție din acest moment. Poate că nu este o soluție-miracol, dar este cea mai bună soluție dintre toate disponibile la acest moment pentru a scăpa de pandemie, și noi am făcut asta, o să facem recomandări în continuare, dar cred că ar trebui cu toții să facem asta în această toamnă, să uităm de congrese și de alte lucruri și să facem din campania de vaccinare primul punct al guvernării”, a conchis Dîncu.

CITEȘTE ȘI

Vasile Dîncu: „PSD nu va susține un guvern minoritar al PNL”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter