monitorulcj.ro Menu
Politică

Opinie. CEO Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Guvernanții să facă o vizită la raionul de legume, nu la tăiat panglici”

Soluție pentru aplanarea conflictului din Guvern și Coaliția Guvernamentală: Team-building-ul în teren, pe teme economice.

Opinie. CEO Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Guvernanții să facă o vizită la raionul de legume, nu la tăiat panglici”.

 

 


E o practică obișnuită ca atunci când o organizație dă în clocot, un lider aplecat pentru rezolvarea problemelor pune la cale un team-building, un eveniment în care membrii organizației stau împreună într-un mediu extern, non-toxic, în care alături sau nu de un antrenor (trainer, coach, etc.) discută problemele, se reunesc și fac simulări în grupuri mai mici, analize de caz, prezintă soluții la flipchart, trag concluzii, stabilesc un plan de acțiune.

 


Acest tip de antrenament are darul de a apropria membrii echipei și a-i face să lucreze mai bine împreună.

Astfel încât, propunerea către Guvern este să organizeze un team building tematic, pe subiecte de interes în economie, pentru ca apoi, în grupuri mai mici, să prezinte niște soluții. Iată câteva propuneri de locații pentru team-building.


1. O vizită la o hidrocentrală care stă inactivă sau într-o mină de cărbune care va fi închisă – cele mai ieftine surse de energie convențională - pentru că s-a negociat Green Deal în afara posibilităților și interesului României. În continuare, un schimb de experiență cu polonezii și nemții, care nici nu au vrut să audă de închiderea minelor, deși din punct de vedere al surselor de energie neconvențională, stau mult mai bine decât noi.

2. O excursie cu microbuzul (durează maxim 1-2 ore) pe porțiunea DN1, în sensul între Aiud și Alba, pentru a se bucura la fel ca restul șoferilor de mersul încet, ardelenesc, în care cei 30 de km se fac în șsa cum menționam mai sus, în maxim 1-2 ore. Obligatoriu, privirea va fi către partea stângă, unde se poate observa că nu se lucrează practic deloc la tronsonul de autostradă dintre cele două localități despre care se spune că se va inaugura în acest an. Drumul poate continua și pe autostrada A1, între Sebeș-Sibiu, care este în reparații capitale, distrusă fiind în maxim 5 ani de la darea în folosință.


„Am pierdut în 2020 aproape 150 de mii de români”

3. O vizită la Arad și Timișoara, unde s-au închis o fabrică de încălțăminte, respectiv una de îmbrăcăminte, în special pentru că acolo (dar și în restul țării) există un deficit infernal de forță de muncă – am continuat să pierdem și în 2020 aproape 150 de mii de români - și pentru că, probabil, cele două fabrici nu au făcut față muncii la negru, omniprezentă. Analiza de caz și soluțiile se pot trage la Clujana, care stă să se închidă.

4. O zi de lucru de practică alături de operatorii de echipamente industriale din fabricile de medicamente din Târgu Mureș sau Baia-Mare, de exemplu, pentru a clarifica de ce au scutiri de impozit doar specialiștii din IT și nu și specialiștii care, prin obiectul muncii, salvează zilnic mii de vieți. În același domeniu tematic, se poate vizita pentru activare fabrica de medicamente din Sibiu, singura care ar putea fabrica oncologice și vaccinuri, dar pe care nimeni nu o ia în seamă.


5. Un team-building gen aventură, în ruinele fostelor fabrici chimice din Târnăveni, Făgăraș și Codlea, care sunt închise și din care au fost puși pe liber peste 10 mii de angajați. Se pot găsi explicații pentru care industria chimică aduce zeci de miliarde de euro deficit de balanță comercială și evident, crea un plan de acțiune.

6. O vizită scurtă la Șimleul-Silvaniei, într-un schimb de experiență la fabrica de mobilă din localitate, care exportă cu succes mobila în foarte multe țări din fosta Uniune Sovietică. Se poate organiza un blitz-workshop despre cum putem înceta să ne ostilizăm cu Rusia și incepe să avem relații economice normale, că doar de acolo vin gazul și petrolul, care s-au scumpit cu 50%.

„Marfa fermierilor români se strică în câmp”

7. Într-o notă mai relaxantă, membrii Guvernului pot face și o zi de practică la raionul de legume-fructe dintr-un super/hypermarket, care este plin de produse, practic toate din import, în vreme ce marfa fermierilor români se strică în câmp. Se pot astfel convinge care este diferența dintre realitate și PR-ul din reclamele de la televizor.

Există variate alte locații în care se pot organiza vizite și antrenamente de gen team-building. Avantajul muncii în teren, în zonele complicate, în economia reală, nu la tăiat panglici la inaugurări, este că îți deschide ochii asupra problemelor de zi cu zi ale României, care sunt altele decât se văd din Piața Victoriei.

Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

CITEȘTE ȘI:

Opinie. CEO Dragoș Damian, Terapia Cluj: „Problema României nu este supraimpozitarea sărăciei, ci supraimpozitarea celor corecți”