Politică

Ce partid ar câștiga, dacă duminică ar fi alegeri? PNL, în cădere liberă, AUR și USR - aproape la egalitate

Un sondaj Europe Elects relevă că, dacă duminică ar avea loc alegeri, peste 34% dintre români ar vota PSD și doar 22% pentru PNL, partidul aflat la guvernare.

 

 


Astfel, potrivit sondajului, Partidul Social Democrat (PSD) înregistrează 34,2% din preferințele românilor, partidul aflându-se pe un trend ascendent. Partidul Național Liberal, aflat la guvernare alături de USR PLUS și UDMR, a scăzut față de luna trecută, aflându-se în sondaj al 22,9%. USR PLUS este cotat la 12,7%, fiind de asemenea în ușoară scădere față de luna iulie.

 


Surprinzător, la doar câteva sutimi de al treilea partid se clasează Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care, potrivit sondajului, ar fi votat de 12,4% din alegători, trendul fiind însă ușor descrescător.

Uniunea Democrată Maghiară din România ar fi votat de 5,3% dintre alegători, fără să se fi înregistrat variații majore față de lunile trecute.


Dintre partidele care nu au mai prins loc în Parlament la alegerile de anul trecut, pe primul loc se situează Partidul Mișcarea Populară, cu 3,3%, urmat de PRO România – 2,6% și ALDE – 1,5%.

Cum se explică cifrele publicate de Europe Elects?

Evoluția cifrelor nu este surprinzătoare, având în vedere contextul politic actual. Partidelor aflate la guvernare, popularitatea le scade, în timp ce partidele din opoziție profită de orice oportunitate pentru a ataca deciziile guvernului și uneori câștigă capital politic fără ca măcar să încerce prea mult. Astfel, nu este surprinzător că într-o lună dominată de scandaluri politice mai ales în ceea ce îi privește pe prim-ministrul Florin Cîțu, dar și pe proaspătul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, Partidul Național Liberal a pierdut din procente în preferințele alegătorilor.


Totodată, în contextul în care pe parcursul ultimelor săptămâni, în presă, dar și în Guvern, valul patru a devenit un subiect tot mai discutat, și discursul anti-COVID și anti-vaccinare al partidului AUR s-a întețit, aducându-i partidului mai multă popularitate.

Europe Elects este lider de piață în analiza sondajelor și a rezultatelor electorale în Europa. Start-up-ul german pune în context cifrele gratuit pentru utilizatori și furnizează analize și statistici pentru principalele agenții de media internaționale.

abonare newsletter