Politică

Ce realizări a avut deputatul Radu Moisin, în primele șase luni de mandat?

Deputatul Radu Moisin și-a prezentat raportul de activitate, la șase luni de la preluarea mandatului de deputat în Parlamentul României.

 

 


Membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, deputatul PNL de Cluj Radu Moisin și-a prezentat realizările din primele șase luni de activitate în Parlamentul României.

 


Proiectele de infrastructură ale Clujului, prioritare

În cele șase luni, Radu Moisin a făcut demersuri pentru continuarea unor proiecte esențiale pentru Cluj și România, cum sunt Autostrada A1 Sibiu-Pitești, Autostrada A10, dar și proiectele majore ale Clujului finanțate prin fonduri europene și în special prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„M-am asigurat de faptul că legislația din domeniul accesării fondurilor europene este utilă autorităților locale și centrale, motiv pentru care, alături de alți colegi din PNL, am depus amendamente la proiectele legislative aflate în analiza Comisiei de Buget și Finanțe din Camera Deputaților”, a declarat deputatul.


Propuneri legislative pentru debirocratizare

De asemenea, în urma întâlnirilor cu autoritățile locale, Radu Moisin a inițiat demersuri și proiecte legislative pentru îmbunătățirea cadrului legal existent și facilitarea unor proceduri ce generau blocaje:

- propunere legislativă pentru modificarea Legii achizițiilor publice nr. 98/2016 pentru a alinia complet această lege la reglementările europene în vigoare, dar și pentru a elimina blocaje existente în practică;
- propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii nr. 407/2006 pentru a facilita obținerea despăgubirilor de către fermieri ale căror culturi agricole sunt distruse de animale provenind din fondurile de vânătoare.


Echipamente noi pentru SMURD și ISU Cluj

O altă inițaitivă a deputatului viza dotarea SMURD și ISU Cluj cu noi mijloace de intervenție, inclusiv perne pneumatice pentru salvarea persoanelor aflate în pericol la înălțime, care nu existau la nivelul județului Cluj și sunt acum la dispoziția salvatorilor.

Deptutatul a făcut totodată demersuri pe lângă Ministerul Sănătății pentru achiziția de noi ambulanțe pentru Serviciul de Ambulanță Județean Cluj.


Propuneri legislative din domeniul justiției

Radu Moisin mai arată, în raportul său de activitate, că a susținut reformarea sistemului judiciar, dar și de ordine publică. Un proiect în care deputatul s-a implicat este cel de monitorizare electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale.

„Am susținut această inițiativă care aduce reglementări legate de înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) și măsuri de protecție a datelor în cadrul programului. Totodată, proiectul de lege aduce în vedere și reguli privitoare la modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere, precum și modul de acțiune în situația generării unor alerte”, a arătat Moisin.

De asemenea, alături de liderul de grup al deputaților PNL, Gabriel Andronache, vicepreședintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Ioan Cupșa, și alți 22 de senatori și deputați liberali, Radu Moisin a depus o inițiativă legislativă prin care nerespectarea hotărârilor judecătorești prin care s-a dispus munca în folosul comunității ca urmare a neplății amenzii va fi sancționată ca infracțiune.

Digitalizarea, o altă problemă „arzătoare”

Deputatul clujean a depus un proiect legislativ privind procesele contravenționale online prin care plângerile contravenționale şi solicitările de înlocuire a sancțiunii amenzii contravenționale cu munca în folosul comunității să fie soluționate în ședințe de judecată online, la cererea oricăreia dintre părți.

„Am făcut această promisiune în campania electorală din toamna anului trecut și iată că propunerea a intrat în procedura parlamentară”, a spus acesta.

Parlamentarul a susținut în dezbateri proiectul legislativ privind punerea la dispoziție a Monitorului Oficial în format gratuit, electronic și permanent.

În mandatul său, Radu Moisin a fost coinițiator al propunerii legislative care interzice autorităților centrale să mai solicite cetățenilor copii după actele emise de alte autorități, urmând ca aceste date să fie transmise în format electronic de către emitent. Propunerea legislativă a fost deja adoptată în Senat.

Sănătatea, luată în vizor, în contextul pandemiei de COVID-19

O preocupare importantă în ultimele șase luni a fost cea legată de gestionarea pandemiei de COVID-19, deputatul solicitând informații despre măștile de protecție neconforme, investițiile în rețelele de oxigen din spitale, numărul de teste efectuate, situația vaccinării, măsurile de protecție luate în mijloacele de transport. Sprijinul pentru producția de medicamente și vaccinuri de către industria română a fost constant.

Presiuni pentru includerea României în Schengen

Ales Președinte al Grupului de prietenie dintre Camera Deputaților și Adunarea Națională din Franța, Radu Moisin este primul deputat de Cluj care obține această poziție. Prioritatea în această activitate diplomatică este aplicarea bunelor practici în domenii esențiale, precum sănătate sau educație, sistemul medical din Franța fiind considerat unul dintre cele mai bune din lume.

„Aderarea României la Spațiul Schengen este un alt obiectiv la care doresc să contribui. Pentru România, intrarea în Spațiul Schengen ar fi o realizare istorică, o expresie a unității și solidarității statelor membre în UE, dar și o necesitate economică pentru ca România să devină mai competitivă. De asemenea, avem nevoie de sprijinul Franței pentru aderarea la OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică)”, a conchis deputatul clujean.

Activitatea parlamentară în cifre

Propuneri legislative inițiate: 28

Întrebări și interpelări: 103

Luări de cuvânt: 11

Declarații politice: 16

Ședințe ale Plenului Camerei Deputaților: 51

Ședințe comune ale Camerei Deputaților și Senatului: 11

Ședințe ale Comisiei juridice, de disciplină și imunități: 37 ședințe, rapoarte și avize emise: 312

Audiențe la sediul PNL Cluj: 24

Întâlniri cu primari și alți reprezentanți ai autorităților locale având ca obiect probleme legislative: 17

CITEȘTE ȘI

Până la finalul anului, vom putea circula de la Gilău la Sibiu pe autostradă

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter