Politică

Candidații PMP Cluj și-au prezentat proiectele pe care vor să le realizeze din Parlament - (P.E.)

Candidații la Senat și Camera Deputaților ai Partidului Mișcarea Populară Cluj și-au prezentat proiectele și obiectivele pe care vor să le realizeze în viitorii patru ani, în Parlament.

Candidații PMP Cluj și-au prezentat proiectele pe care vor să le realizeze în Parlament Candidații PMP Cluj și-au prezentat proiectele pe care vor să le realizeze în Parlament

 

 


Profesorul Avram Fițiu, cel care deschide lista candidaților PMP Cluj pentru Camera Deputaților și fostul fotbalist Dorinel Munteanu, primul pe lista organizației pentru Senat și-au prezentat obiectivele și programul politic în cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri la sediul filialei județene. Alături de ei au fost prezenți și Oana Constantin, secretarul general adjunct al PMP, senatorul Vasile Cristian Lungu, președintele organizației PMP Cluj și doctorul Ioan Vereșiu, candidatul de pe locul al doilea pentru Senat.

 


În primul rând, fostul fotbalist Dorinel Munteanu a vorbit despre dezvoltarea domeniului în care are o experiență de peste 40 de anii, sportul, și despre problemele cu care se confruntă acest sector.

„Domeniul în care am excelat a fost fotbalul și vreau să returnez spre oameni tot ceea ce am învățat în cariera mea de 40 de ani. Vreau să fiu cel care pune bazele dezvoltării sportului românesc. Vorbim de un domeniu în care de 30 de ani nu s-a mai investit nimic. Sportul a fost uitat de parlamentari, de politicieni și rezultatele nu trebuie să mire pe nimeni, pentru că nu există rezultate fără muncă, fără investiții. Dacă voi intra, și voi intra în Senatul României, vreau să fac o politică bazată pe muncă, corectitudine, credință și adevăr, pentru că acesta, cel puțin în domeniul pentru care sunt cunoscut, nu se spune. Pentru sport de performanță trebuie investiții, trebuie infrastructură, trebuie legi care să îl susțină”, a spus Munteanu. 


„La Cluj, sportul este de imagine”

El a vorbit și despre situația sportului la nivelul județului Cluj, unde consideră că acesta este doar „de imagine”. 

„Consider că și în Cluj, sportul este de imagine. Problemele cu care se confruntă sportul clujean sunt foarte mari. Noi vedem doar lucrurile de suprafață, vârful aisbergului, Stadionul, CFR-ul, Universitatea, dar centrele de juniori, școlile sportive au probleme grele”, a declarat fostul fotbalist.


Îmi propun ca în anii care vin, să putem asigura orașul Cluj-Napoca cu mâncare

Profesorul Avram Fițiu, candidatul PMP Cluj de pe prima poziție pentru Camera Deputaților a declarat că își propune ca, până în 2027, România să reușească să își asigure singură necesarul de hrană.

„Eu împreună cu Dorinel ne-am propus să căștigăm pariul cu agricultura și cu fotbalul, pe care le-a cam pierdut oamenii politici din România în ultimii 30 de ani de zile. (...) Programul meu politic vizează două aspecte, unul legat de zona rurală și unul legat de zona urbană. Prima și cea mai mare provocare a României este că nu are capacitatea să asigure hrana acestui popor. Circa 70% din ceea ce consumăm este mâncare din țări străine. Suntem o țară «grânar» al Europei și trebuie să devenim o țară «hambar» al Europei. Ne dorim ca România să își producă propria mâncare în următorii șapte ani. Pentru asta este nevoie să schimbăm radical modul în care este construit sistemul agricol din România, în loc să producem doar materie brută, va trebui să învățăm agricultorul din România să producă materie procesată, o materie cu valoare adăugată.


Îmi propun ca în județul Cluj, în anii care vin, să fim capabili la nivelul a 40 - 50 de mii de ferme de familie să putem asigura măcar orașul Cluj-Napoca cu mâncare, dacă nu și alte orașe din acest județ, ceea ce nu se întâmplă în acest moment. Va trebui să ne depășim această paradigmă a neputinței și să producem mâncare în primul rând pentru noi, după care ne putem gândi și la piețe terțe”, a spus Avram Fițiu.

Dezbatere ad-hoc pe tema vaccinării

Tema vaccinării împotriva COVID19 a născut discuții în contradictoriu între senatorul Vasile Cristian Lungu și medicul Ioan Vereșiu. Dacă cel dintâi consideră că fiecare român trebuie să decidă dacă dorește sau nu să se vaccineze, medicul Vereșiu este de părere că o astfel de atitudine s-ar putea dovedi riscantă, dacă populația nu este suficient de educată și informată cu privire la beneficiile vaccinului.

Iată în continuare schimbul de replici dintre cei doi:

Lungu: „Am văzut câteva voci care spuneau că armata este cea care va fi chemată să facă această vaccinare. Întotdeauna acolo unde există un risc, trebuie să existe și posibilitatea de alegere, fără excepție. Libertatea de a alege un tratament medical nu poate fi încălcată. Dacă Constituția nu se aplică și ne aflăm în Coreea de Nord... măcar să știm unde ne aflăm. În cazul vaccinurilor există un risc, atât cât este, mai mic sau mai mare. Cine este responsabilul moral dacă decedează sau se îmbolnăvește un copil de la acest vaccin? Eu rămân pe poziția asumată acum trei ani de zile, de a alege fiecare dintre noi dacă dorim sau nu să ne vaccinăm”.

Vereșiu: „Ce facem cu cel care a refuzat vaccinarea, face pneumonia rujeolică și trebuie tratat? Asta nu e Coreea de Nord”.

Lungu: „Eu nu mi-aș dori să vină armata pe străzi, să te oprească și dacă nu ai vaccinul făcut, să te vaccineze obligatoriu. Asta s-a spus pe presa națională”.

Vereșiu: „Eu nu sunt de acord cu imaginea aceasta apocaliptică cu armata, vorbesc despre altceva. Ar fi foarte bună această argumentație a dumneavoastră dacă am vorbi de o populație foarte bine educată și informată. Dar într-o populație în care apar falși lideri de opinie și personaje dubioase de tot felul, care destabilizează grupuri mari de populație și lansează dubii pe care ei nu au capacitatea să le tranșeze, a lucra atât de democratic este un risc. Aceasta este părerea mea. Ideea că un vaccin salvează trebuie să fie cea pe care o știe toată lumea. Trebuie să investim în campanii de informare, dar nu vorbim de armata pe străzi, care umblă cu pușca”.

Oana Constantin a intervenit în discuția dintre cei doi și a aplanat conflictul: „Nu suntem în situația în care să vorbim despre o vaccinare obligatorie sau despre armata care vaccinează cu forța pe stradă. România este un stat cu o armată profesionistă, extrem de devotată și cunoscută în lume pentru acest lucru. Așteptăm un vaccin care să ne scoată din situația aceasta în care nu mai avem o viață normală”.

Legea privind reducerea TVA-ului la 5% pentru locuințe, promulgată

Oana Constantin, secretarul general adjunct al PMP a declarat că partidul pe care îl reprezintă are capacitatea de a lupta pentru proiectele propuse în Parlament care vin în ajutorul românilor, dând exemplu proiectul de lege privind reducerea taxei pe valoare adăugată pentru locuințe de la 19% la 5%, lege propusă de parlamentarii PMP și promulgată de președintele Klaus Iohannis. O măsură asemănătoare este propusă pentru a veni în ajutorul sectorului HoReCa, aflat în dificultate în această perioadă.

„Avem multă răbdare și multă forță să ne batem în Parlamentul României în continuare pentru proiectele pe care le considerăm benefice pentru români. Există un proiect al Partidului Mișcarea Populară care a trecut de Parlament și a devenit lege, a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis, reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru locuințele până în 140.000 de euro. Am depus de curând un proiect de lege, «Oxigen pentru HoReCa», pentru ducerea la zero a taxelor pentru chirii pentru spațiile unde își desfășoară firmele din HoReCa activitatea. Toate aceste chestiuni care țin de reducerile de TVA trebuie discutate, pe de o parte, în respectiva industrie, și apoi tot ce înseamnă partea de guvernare. Acesta este un proiect pe care am reușit să îl ducem la capăt în această perioad dificilă, sperăm ca proiectul pentru HoReCa să fie votat și de celelalte partide și să treacă de parlament”, a spus Oana Constantin.

Lungu: „Am îndoieli față de votul electronic”

Nu în ultimul rând, senatorul Cristian Lungu a vorbit despre votul electronic, în contextul alegerilor din 3 noiembrie din Statele Unite ale Americii, spunând că, deși până acum era un susținător al intorducerii acestei forme de vot și în România, evenimentele recente i-au schimbat părerea cu privire la siguranța și eficiența acestuia.

„Patridul Mișcare Populară are un proiect de lege pentru votul electronic dar, după ce s-a întâmplat în Statele Unite în ultimele 10 zile, am îndoieli față de votul electronic. Nu intru acum în detaliile problematicii din Statele Unite, s-a fraudat masiv, după cum președintele Donald Trump spune și a arătat dovezi”; a spus Lungu.

(Publicat de SC Monitorul Events SRL, la comanda Partidului Mișcarea Populară Cluj, cod mandatar financiar 11200012.)

CITEȘTE ȘI

Începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. Reguli speciale, în condiții de pandemie

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter