Politică

Dubla măsură a PNL. Au acuzat corupția PSD, dar în Parlamentul European au votat împotriva rezoluției privind statul de drept din Bulgaria

12 europarlamentari români au votat împotriva rezoluției care acuză corupția de la Sofia, doar pentru că premierul Boiko Borisov e din aceeași familie politică (PPE).

Dubla măsură a PNL. Au acuzat corupția PSD, dar în Parlamentul European au votat împotriva rezoluției care îl acuză pe premierul Borisov (PPE) Dubla măsură a PNL. Au acuzat corupția PSD, dar în Parlamentul European au votat împotriva rezoluției care îl acuză pe premierul Borisov (PPE)

 

 


12 europarlamentari români, majoritatea din Partidul Național Liberal (PNL), au votat împotriva rezoluției privind statul de drept din Bulgaria, care a fost adoptată vineri în Parlamentul European cu 358 de voturi pentru și 277 împotrivă.

 


Toți europarlamentarii români care s-au împotrivit rezoluției care acuză corupția de la Sofia fac parte din PPE, familia politică a partidului premierului Boiko Borisov - GERB, scrie G4Media.

Cei 12 europarlamentari români sunt Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Ștefan Motreanu, Siegfried Mureșan, Vlad Nistor, Eugen Tomac.


Comisia LIBE a identificat o „deteriorare semnificativă a respectării principiilor democrației”

Rezoluția votată în Parlamentul European a fost adoptată la finalul lunii septembrie de Comisia pentru Justiție a Parlamentului European, fiind una dintre rarele inițiative de contestare a premierului Boiko Borisov și a partidului său de guvernământ – GERB.

Rezoluția Comisiei LIBE a identificat în Bulgaria o „deteriorare semnificativă a respectării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale”, precum și o „lipsă continuă de investigații de corupție la nivel înalt care să dea rezultate tangibile” și „deteriorarea gravă a libertății presei”.


Textul integal al rezoluției AICI.

De asemenea, Parlamentul European a respins amendamentele care se refereau la preşedintele bulgar, Rumen Radev, în proiectul de rezoluţie privind situaţia statului de drept în Bulgaria, conform Rador. Cu voturile socialiştilor, liberalilor şi verzilor, europarlamentarii nu au aprobat propunerile care vizau adăugarea preşedintelui Bulgariei, alături de premierul Boiko Borisov, în textul despre corupţia la nivel înalt.


De asemenea, a fost respinsă şi propunerea de a insera un text despre legăturile dintre serviciile de informaţii străine şi consilierii prezidenţiali, precum şi de a saluta decizia guvernului bulgar de a expulza diplomaţii ruşi despre care se presupune că au desfăşurat activităţi de spionaj militar şi au colectat informații care reprezintă secret de stat pentru a fi transmise unei terţe ţări.

Proteste anti-guvernamentale la Sofia

Mii de bulgari demonstrează zilnic începând din iulie, acuzându-l pe premierul Boiko Borisov, aflat la al treilea mandat, că erodează regulile democraţiei şi permite practici corupte în favoarea oligarhilor şi afacerilor apropiate partidului său de centru-dreapta, GERB.

La Sofia, protestatarii au salutat adoptarea rezoluţiei, văzând în ea „o palmă politică pentru guvern”. Hristo Ivanov, fost ministru al justiţiei şi copreşedinte al partidului Bulgaria Democrată (anticorupţie), a spus că este o „victorie pentru democraţie”.

Rezoluţia mai critică Bulgaria, cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, de regres în privinţa valorilor democratice, abuz de fonduri europene, condiţii inumane în închisori, ostilitate faţă de femei, romi, persoane LGBTI şi alte grupuri minoritare.

CITEȘTE ȘI

Comisar european: „România, Bulgaria și Croația să adere la spațiul Schengen”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter