Politică

DNA-ul Pădurilor, RESPINS de Curtea Constituțională: „Mafia pădurilor să nu se bucure!”

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

DNA-ul Pădurilor, RESPINS de Curtea Constituțională: „Mafia pădurilor să nu se bucure!” DNA-ul Pădurilor, RESPINS de Curtea Constituțională: „Mafia pădurilor să nu se bucure!”

 

 


În data de 15 iulie, Guvernul a decis să atace la Curtea Constituțională a României (CCR) proiectul de lege inițiat de Uniunea Salvați România (USR) privind înființarea unei unități de parchet specializată în investigarea infracțiunilor precum tărierile ilegale de lemn, nerespectarea normelor antipoluare şi uciderea unor specii protejate.

 


„Legea nu arată cum trebuie, legea are multe probleme. Se suprapune pe competenţe cu DNA, se suprapune pe competenţe cu DIICOT”, a precizat la momentul dezbaterilor senatorul PNL Daniel Fenechiu. Anterior, legea inițiată de USR fusese adoptată de Parlament, fiind votată de toate formațiunile, cu exepția UDMR. USR a criticat decizia Guvernului de a ataca legea la CCR, decizie despre care spune că încurajează hoții de lemn.

La acea vreme, senatorul USR Allen Coliban, proaspăt ales la cârma Primăriei Brașov, a precizat că „este inadmisibil jocul dublu pe care îl face PNL”. „ În Parlament, PNL s-a abţinut la vot în Camera Deputaţilor şi, ulterior, a votat pentru lege la Senat, pentru ca apoi Guvernul să atace legea la CCR”, a scris Allen Coliban.


El s-a întrebat dacă „atât de puternice sunt legăturile între mafia lemnului şi PNL?”. Coliban i-a cerut premierului Ludovic Orban să explice public de ce a contestat la CCR DNA-ul Pădurilor. „PNL este apărătorul hoţilor de lemne?”, s-a întrebat Coliban, în încheierea unei postări pe reţeaua de socializare.

DNA-ul Pădurilor, respins de Curtea Constituțională

Deși în data de 16 iunie, Senatul a votat, decizional, proiectul de lege care prevedea înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu – DIIM (DNA-ul Pădurilor), Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern.


„A admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, se arată într-un comunicat al CCR.

„Mafia Pădurilor să nu se bucure: DNA-ul Pădurilor se va înființa! Și vă rog să nu uitați cine pune bețe în roate și-i păsuiește pe cei care fură pădurea!”, a declarat, după decizia CCR, senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu, unul dintre susținătorii proiectului. El a spus că așteaptă motivarea deciziei CCR, pentru a vedea dacă a fost admisă obiecția de constituționalitate pe ansamblul legii sau doar pe unele articole.


„În funcție de motivare, fie vom reveni cu o lege nouă care să răspundă obiecțiilor, fie, dacă e vorba doar de unele articole, le vom discuta când legea revine în Parlament (comunicatul de presă al CCR nu are mențiunea că legea ar fi fost respinsă în ansamblul ei). Vă asigur că, în ciuda opoziției domnului Orban, România va ajunge să aibă procurori specializați pe infracțiunile de mediu”, a completat Mihai Goțiu.

CITEȘTE ȘI:

Un parlamentar clujean susține că a fost amenințat cu moartea de un pădurar-VIDEO


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter