Politică

Moțiunea simplă împotriva lui Vela, ADOPTATĂ. Ministrul s-a apărat cu „cartea Dăncilă”: „Cum arăta România în pandemie cu ea premier?”

Senatul a adoptat, marţi, moţiunea simplă „Democraţia românească în derivă. Cu Vela ruptă, în timp de pandemie”, depusă de social-democraţi împotriva ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela.

motiunea-simpla-impotriva-lui-vela-adoptata-ministrul-s-a-aparat-cu-cartea-dancila-cum-ar-fi-aratat-romania-in-pandemie-cu-ea-premier motiunea-simpla-impotriva-lui-vela-adoptata-ministrul-s-a-aparat-cu-cartea-dancila-cum-ar-fi-aratat-romania-in-pandemie-cu-ea-premier

Au fost numărate 65 de voturi „pentru”, 25 – „împotrivă” şi au fost înregistrate 5 abţineri.

PSD a solicitat demisia lui Vela, motivând că prin Ordonanţele militare emise a fost luat „un lung şir de decizii contradictorii” şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, acesta le-a anulat.


Potrivit PSD, structurile coordonate de Marcel Vela „nu au pregătit ţara pentru pandemie, pentru că au minimalizat riscul de pandemie în pofida avertizărilor OMS (...), nu s-au ocupat de achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical şi nu au achiziţionat la timp teste şi aparatura de testare pentru noul coronavirus”.

Marcel Vela: „Cum ar fi arătat România în pandemie cu Viorica Dăncilă premier?”

În replică, ministrul Afacerilor Interne a afirmat că toate măsurile din perioada pandemiei cu noul coronavirus, deşi restrictive, „au fost corecte” şi „au fost luate pentru a proteja sănătatea populaţiei”.


„Am pornit de la acelaşi start cu ţări precum Spania, Italia, Franţa, Belgia sau Marea Britanie, care astăzi înregistrează cifre tragice comparativ cu cele din România. Ceea ce ne demonstrează nouă – şi dumneavoastră ar trebui – că măsurile, deşi restrictive, au fost corecte şi au fost luate pentru a proteja sănătatea populaţiei. (...) Vă rog să-i transmiteţi specialistului care a scris această moţiune să facă un exerciţiu de imaginaţie şi să înţelegem cum ar fi arătat această statistică cu Viorica Vasilica Dăncilă – premierul României”, a spus Vela.

Ce i-au reproșat parlamentarii ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela?

Senatorul PSD Titus Corlăţean i-a reproşat ministrului de Interne „proasta pregătire prealabilă” a măsurilor de combatere a crizei pandemice, susţinând că Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis ştiau de aceasta încă din luna decembrie a anului trecut. El i-a cerut ministrului Vela să explice care este baza juridică pentru „Operaţiunea sparanghelul”, când mulţi români au plecat recent la muncă în Germania, susţinând că acest lucru nu putea fi posibil fără un ordin şi fără încălcarea Ordonanţelor militare.


În replică, senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a apreciat că moţiunea simplă a PSD reprezintă „o colecţie de populisme”. „Groparii sănătăţii acuză Guvernul care a gestionat cu succes cea mai gravă criză sanitară din istoria recentă a României că nu şi-a făcut datoria”, a declarat Pauliuc în plenul Senatului.

La rândul său, senatorul USR Florina Presadă, al cărei grup parlamentar a spus că se va abţine de la vot, a declarat că moţiunea este „un spectacol de teatru prost, regizat de PSD şi jucat de nişte actori mediocri de la PNL”.


În schimb, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a afirmat că „Executivul şi Ministerul Afacerilor Interne s-au închis în propriile birouri şi au pierdut treptat, dar semnificativ susţinerea atât de necesară pentru gestionarea crizei”.

CITEȘTE ȘI:


Noi reguli OBLIGATORII pentru cei care merg la CUMPĂRĂTURI
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter