Politică

Szijjártó și Kelemen, întâlnire la Cluj. Tratatul de la Trianon, printre subiectele dezbătute

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Szijjártó Péter, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută în Orașul Comoară, că ar dori ca ţara sa să nu fie tema campaniilor electorale care urmează în România.

szijjarto-si-kelemen-intalnire-la-cluj-napoca-tratatul-de-la-trianon-printre-subiectele-dezbatute, sursă foto: Facebook Szijjártó Péter szijjarto-si-kelemen-intalnire-la-cluj-napoca-tratatul-de-la-trianon-printre-subiectele-dezbatute, sursă foto: Facebook Szijjártó Péter

„Suntem absolut conştienţi de faptul că România se află în faţa unor campanii electorale. Aşadar, nouă ne-ar prii dacă Ungaria n-ar fi tema acestor campanii. (...) Se apropie ziua de 4 iunie. Noi, în relaţiile noastre cu România, bazăm aceste relaţii pe respectul reciproc. Dar, acest respect reciproc înseamnă că acceptăm sau cel puţin înţelegem că acelaşi eveniment istoric poate avea altă însemnătate pentru două naţiuni diferite. Pentru noi, Tratatul de la Trianon este unul dintre cele mai grele momente ale istoriei Ungariei, ceea ce este un fapt istoric. Nu trebuie să avem o relaţie negativă, trebuie să acceptăm acest fapt istoric şi să clădim relaţii pozitive în viitor. Noi suntem pregătiţi pentru asta”, a spus ministrul ungar de Externe, în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

El a adăugat că roagă autorităţile din România să ajute minoritatea maghiară.


„Dorim să avem relaţii pozitive, bune, cu România, pentru că acesta este şi interesul comunităţii maghiare din România. Noi rugăm autorităţile din România ca să privească comunitatea de 1,5 milioane de maghiari din România ca o resursă valoroasă, care ne leagă pe noi, români şi maghiari, o resursă care îşi dă aportul la performanţele României. Aşadar, rugăm autorităţile din România să ajute comunitatea maghiară să-şi folosească emblemele naţionale, limba maternă şi să-şi păstreze tradiţiile”, a mai spus Szijjártó Péter.

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus, cu referire la Tratatul de la Trianon, că „nu-i poţi cere unui copil să celebreze moartea mamei sale”.


„Eu pot accepta faptul că ziua de 4 iunie este o zi bucuroasă pentru comunitatea românească, dar trebuie să înţelegeţi că, din perspectiva maghiarilor, această zi nu este una de bucurie, pentru că a fost ziua în care noi am ajuns în minoritate. Deci, nu ne puteţi cere să celebrăm această zi, precum nu puteţi cere unui copil să celebreze moartea mamei. Dar, totuşi, putem să proiectăm un viitor împreună (...), pentru că în Europa Centrală, în această regiune, avem nevoie unii de ceilalţi şi trebuie să trăim în pace şi cu respect reciproc, trebuie să păşim dincolo de aceste greutăţi, pentru că nu suntem inamici”, a completat preşedintele UDMR.

CITEȘTE ȘI:


România și Ungaria, ACORD pentru dezvoltarea economică a Ardealului? NU pe criterii etnice!
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter