Politică

Curtea de Apel Cluj „îl scapă” pe Gheorghe Funar! Maghiara, „limba cailor”, afirmația controversată iertată fostului primar din Cluj

După cinci ani de judecată, Curtea de Apel Cluj a decis anularea hotărârii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), prin care Gheorghe Funar, fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, a fost amendat pentru că a spus într-o emisiune că maghiara este „limba cailor”.

curtea-de-apel-cluj-il-scapa-pe-gheorghe-funar-maghiara-limba-cailor-afirmatia-controversata-iertata-fostului-primar-din-cluj-napoca, sursă foto: captură video YouTube curtea-de-apel-cluj-il-scapa-pe-gheorghe-funar-maghiara-limba-cailor-afirmatia-controversata-iertata-fostului-primar-din-cluj-napoca, sursă foto: captură video YouTube

Soluția pe scurt: „Admite cererea formulată de reclamantul Funar Gheorghe în contradictoriu cu pârâţii CNCD şi Tánczos Barna şi în consecinţă: Anulează Hotărârile nr. 159/18.03.2015 şi nr. 263/10.06.2015 pronunţate de CNCD. Obligă pârâtul la plata, în favoarea reclamantului, a sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei, azi, 22.05.2020.”

„Limba cailor”, intolerabilă în România?

Deşi a fost sesizat imediat, la doar câteva zile, Gheorghe Funar a fost amendat cu 2.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) abia în martie 2015, după ce a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că limba maghiară este „limba cailor”, care „nu poate fi folosită în România”.



Potrivit clujust.ro, CNCD a argumentat că această afirmație „creează o atmosferă de intimidare, ostilă, pe criteriu lingvistic și etnic” și că „nu contribuie la nicio formă de dezbatere publică ce poate duce la un progres al relațiilor umane”.

Funar: „Limba română, urmașă a limbii primordiale”

CNCD l-a amendat pe Gheorghe Funar și l-a obligat să publice rezumatul acestei decizii într-un ziar național. Decizia a fost luată de Colegiul director al CNCD, în cadrul ședinței de miercuri, 18 martie 2015. Anteriro, petiția a fost depusă la CNCD în octombrie 2014 de către senatorul UDMR Tánczos Barna.


Acesta a reclamat faptul că, în data de 22 octombrie 2014, în cadrul unei emisiuni la TVR1, după ce le-a adresat telespectatorilor un mesaj de salut atât în limba română, cât și în limba maghiară, Gheorghe Funar i-a spus moderatorului emisiunii următoarele: „spuneți-i colegului de platou din dreapta mea că trăim în România, limba oficială este româna și la București, este urmașă a limbii primordiale pe planetă, vă rog să nu mai folosească niciun cuvânt în limba cailor, limba oficială a României este limba română.

„Suntem în România, la Budapesta se poate vorbi, mâine este a treia zi națională a Ungariei (23 octombrie – n.r.), poate vorbi ungurește acolo, aici vorbește românește. Dacă eu sunt președintele României, vă asigur că nu se va mai vorbi în limba maghiară nimeni, nici la televiziunea română”, a mai spus Gheorghe Funar în acea emisiune.

Ultimele Stiri
abonare newsletter