Politică

Proiectul privind starea de alertă a fost votat de Senat, cu mai multe modificări aduse de PSD

Senatul a adoptat marţi, în plen, formulând mai multe amendamente, proiectul de lege al Guvernului care cuprinde măsurile pentru situaţia de alertă, care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă.

Proiectul, care a primit raport de admitere cu amendamente în Comisia juridică, a fost adoptat de plen cu 111 voturi pentru, 8 împotrivă şi 15 abţineri.

„În vederea prevenirii şi combaterii efectelor unei pandemii, epidemii sau epizootii, prezenta lege reglementează regimul stării de alertă, domeniile vizate, măsurile şi procedurile aplicabile şi autorităţile publice responsabile”, a stabilit Senatul.


Potrivit formei amendate de Senat, proiectul prevede că starea de alertă se instituie, pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, de Guvern pentru 30 de zile şi poate fi prelungită, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne.

„Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată”, se arată în actul normativ modificat de Senat.


Senatorii au modificat semnificativ proiectul privind instituirea stării de alertă, în comisii. Cele mai importante modificări se referă la imposibilitatea suspendării din funcţie a persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Sănătăţii sau din instituţii aflate în subordinea Ministerului. Un alt amendament prevede ca Parlamentul să încuviinţeze instaurarea stării de alertă.

Proiectul legislativ va ajunge în Camera Depurtaţilor, care este for decizional.


CITEȘTE ȘI

Klaus Iohannis: „Declarația rămâne obligatorie și după 15 mai când părăsim localitatea”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter