Politică

Marius Nicoară revine în PNL, deși a fost condamnat definitiv. Daniel Buda explică: "A fost reabilitat"

Senatorul Marius Nicoară va reveni în Partidul Național Liberal, după ce în 2018 a trecut la ALDE, cu toate că în 2016 a fost ales pe listele PNL. El a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare, pentru provocarea unui accident rutier.

Președintele PNL Cluj, Daniel Buda, a confirmat faptul că Marius Nicoară a depus cerere de aderare la Partidul Național Liberal, arătând că anunțul privind decizia partidului în acest sens va fi făcut miercuri.

„Este făcută cerere de adeziune la grup și mâine vom face anunțul în cadrul plenului”, a declarat Daniel Buda, pentru Monitorul de Cluj.


Marius Nicoară a trecut în partidul lui Călin Popescu Tăriceanu în iunie 2018, după 28 de ani petrecuți în PNL. În luna martie a aceluiași an, senatorul a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru un accident provocat în anul 2014, după ce a urcat la volan băut.

Articolul 22 al Statutului Partidului Național Liberal prevede faptul că persoanele condamnate penal definitiv nu pot fi membri ai partidului, după cum se arată la alineatul 4 - "Fără a afecta prevederile alin 1.3, persoana condamnată penal este suspendată de drept din calitatea de membru PNL”, respectiv la alineatul 5 - "Persoana condamnată penal definitiv pierde de drept și automat calitatea de membru PNL”. Așadar, Marius Nicoară nu ar putea redeveni membru PNL, din cauza condamnării sale.


Daniel Buda a comentat această situație, spunând că senatorul a fost reabilitat, iar dacă o persoană a fost condamnată penal o dată, “nu înseamnă că rămâne în această situație până la moarte".

„Nu am făcut evaluarea punctuală pe chestiunea asta, însă, din câte înțeleg, domnia sa este reabilitat și nu are niciun fel de problemă din acest punct de vedere. Or, tocmai discutăm de această instituție a reabilitării, care intervine și care înlătură orice consecință asupra capacității unei persoane. Nu înseamnă că dacă o persoană a fost condamnată o dată, rămâne până la moarte în această situație. Există această instituție a reabilitării, or ea, când operează, face să dispară orice interdicție a unei persoane”, a adăugat președintele PNL Cluj.


Vă reamintim că, în mai 2019, cu ocazia unei vizite a fostului europarlamentar Norica Nicolai la Cluj-Napoca, Marius Nicoară și-a motivat, printre altele, decizia de a părăsi PNL în favoarea Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE). „Pe mine actualul PNL la nivelul Clujului nu mă mai reprezintă, în ALDE liberalismul este liberalism, de aceea m-am dus acolo”, a punctat atunci Nicoară.

Primarul din Florești, exclus din PNL după ce a fost condamnat pentru corupție

Horia Șulea a fost suspendat din toate funcțiile pe care le avea în PNL în urma condamnării la închisoare pentru abuz în funcție.


Magistraţii Judecătoriei Cluj l-au condamnat în decembrie 2019 pe Horia Şulea, primarul comunei clujene Floreşti, pe fostul primar Ioachim Vancea şi pe Florin Zanc, directorul tehnic, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în funcţie şi complicitate la abuz în funcţie.

Bogdan Pivariu, viceprimarul din Florești, este marele câștigător după problemele cu legea ale lui Horia Șulea, întrucât Partidul Național Liberal va susține candidatura lui Bogdan Pivariu, care va fi și în fruntea organizației locale din Florești.


Vă reamintim că procurorii l-au acuzat pe Șulea pentru că în calitatea de primar şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu referitoare la atribuirea şi plata serviciilor de deszăpezire a localităţii Floreşti, prin efectuarea unor plăţi nelegale, în cuantum total de 123.516,4 lei. De altfel, Șulea a fost acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu după ce ar fi prejudiciat bugetul local cu 270 de mii de lei.

Etichete: pnl marius nicoara
abonare newsletter