monitorulcj.ro Menu
Politică

Reacţia UDMR, după vandalizarea indicatorul de la Mera: Folosirea limbii maghiare este dreptul nostru constituţional!

UDMR reacţionează după acoperirea cu vopsea a denumirii în limba maghiară de pe un indicator de la intrarea în localitatea Mera. Uniunea condamnă ferm orice faptă menită să oprească folosirea limbii materne.

Purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, a declarat luni că a fost vorba despre un nou act de vandalism.

“Act de vandalism de data asta în judeţul Cluj. Condamnăm ferm orice faptă menită să ne oprească în a ne folosi limba maternă. Este o provocare, un act de vandalism. UDMR va depune plângere la Poliţie şi cerem instituţiilor statului să îşi facă datoria, autorii să fie identificaţi şi traşi la răspundere. Folosirea limbii materne este dreptul nostru constituţional şi noi, comunitatea maghiară din România ne vom folosi de acest drept”, a spus Hegedus.


O plăcuţă bilingvă amplasată la intrarea într-un sat din judeţul Cluj a fost vandalizată, după ce denumirea în limba maghiară a localităţii a fost acoperită cu vopsea neagră.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, a publicat duminică seară, pe Facebook, o fotografie cu plăcuţa bilingvă de la intrarea în satul Mera din judeţul Cluj. Denumirea în limba maghiară a localităţii a fost acoperită cu vopsea neagră.


„Duminică, în drum spre Baciu la şedinţa organizaţiei locale a UDMR, la Mera am observat că limba maghiară deranjează din nou. Szász Zsiga Attila, preşedintele organizaţiei locale a UDMR din Mera, va depune plângere la poliţie şi va cere Primăriei să facă demersurile necesare în vederea curăţirii indicatorului de localitate”, a scris liderul UDMR Cluj pe reţeaua de socializare.

Un incident similar a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie când mai mult indicatoare cu denumirea în limba maghiară a localităţilor Gheorgheni şi Lacul Roşu, din judeţul Harghita, au fost acoperite cu vopsea. La fel s-a întâmplat şi la începul anului 2020, când mai multe indicatoare rutiere aflate la intrările în patru localităţi din judeţul Harghita, printre care şi Miercurea Ciuc, au fost vopsite cu negru. În acest caz, poliţiştii l-au prins pe un bărbat din Bacău, care a recunoscut că a vopsit indicatoarele, fapte pentru care riscă o pedeapsă de până la 2 ani închisoare.