Politică

Cu gândul la elevi, un deputat clujean respinge Ordonanța care limitează transportul public

Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane naște controverse.

Cu gândul la elevi, un deputat clujean respinge Ordonanța care elimină transportul din serviciile publice Cu gândul la elevi, un deputat clujean respinge Ordonanța care elimină transportul din serviciile publice

Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru declară că votează împotriva OUG nr. 51/2019, care a eliminat practic transportul din sfera serviciilor publice. Odată cu eliminarea obligațiilor care derivă din încadrarea transportului ca fiind serviciu public, operatorii de transport nu vor mai acorda reduceri pentru elevi, avertizează parlamentarul clujean.

„Sunt alături de toți elevii și susținătorii lor care s-au mobilizat împotriva Ordonanței care elimină gratuitatea transportului pentru elevi! Sunt alături de cei peste 100.000 de elevi nevoiți să parcurgă distanțe mari până la școală și al căror viitor depinde de o decizie politică. Apelul reprezentanților elevilor, studenților și profesorilor pentru un stat realmente social este emoționant și mă alătur lor. Tragedii ca cea de la Caracal puteau fi evitate dacă am avea transport public asigurat peste tot prin țară”, se arată într-un mesaj al deputatului.


Eliminarea obligațiilor va duce la creșterea abandonului școlar, spune Dohotaru, mii de elevi navetiști fiind în situația de a nu putea ajunge la școală. De asemenea, Ordonanța reprezintă o „limitare severă a accesului la educație” a tuturor celor ce provin din mediul rural sau din familii sărace, mai spune acesta.

În 2019, în România, 380.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 3-17 ani nu urmau nicio formă de învățământ. Mai departe, 38,1% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar aproape o cincime dintre copiii sub 6 ani trăiesc în condiții de deprivare materială, amintește parlamentarul.


„Orice ban cheltuit pentru a crește accesul la educație este o investiție în viitor. Am alocat suficienți bani serviciilor, Armatei și firmelor producătoare de armament, acum este timpul să revenim la adevăratele priorități”, a mai precizat Adrian Dohotaru.

CITEȘTE ȘI: Elevii care fac naveta petrec ore întregi pe drum

abonare newsletter