Politică

A CĂZUT GUVERNUL ORBAN. Moțiunea de cenzură, ADOPTATĂ în Parlamentul României

Moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD, a fost adoptată, miercuri, de Parlament.

A CĂZUT GUVERNUL ORBAN. Moțiunea de cenzură, ADOPTATĂ în Parlamentul României A CĂZUT GUVERNUL ORBAN. Moțiunea de cenzură, ADOPTATĂ în Parlamentul României

Decizia Parlamentului privind adoptarea moţiunii de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” a fost publicată în Monitorul Oficial. S-au înregistrat 261 de voturi „pentru” şi 139 de voturi „împotrivă”. Pentru ca moţiunea să fie adoptată, era nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. Anterior, moţiunea de cenzură a fost semnată de 208 parlamentari.

„În acest moment, este o criză provocată de Ludovic Orban şi PNL. Aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de preşedintele României. Categoric, când vom avea o propunere de premier, vă anunţăm. O să am o discuţie şi cu Victor Ponta să avem o propunere comună la Cotroceni. Nu noi avem o problemă de a crea o majoritate. Nu noi am creat această criză. Întotdeauna e un prim pas pentru anticipate. Şi când a căzut Guvernul Dăncilă era un prim pas pentru anticipate. Un scor de 261 de voturi e unul impresionant”, a declarat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.


Reacțiile parlamentarilor clujeni

Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru a votat împotriva „guvernului PNL/Polisano”. Acesta susține că cele 90 de zile de guvernare liberală au însemnat „o catastrofă socială” pentru România.

„În cele 90 de zile, guvernul Orban a demonstrat din plin că acționează în interesul unor grupuri restrânse, a unei oligarhii financiare și de partid, în interesul furnizorilor privați de sănătate, în interesul băncilor, în interesul oricui, doar nu în interesul public. (...) Recunosc, și eu am greșit prin învestirea guvernului liberal pentru că am crezut că au învățat din guvernarea de austeritate din perioada Băsescu-Boc. Nu au învățat nimic, din contra, duc retorica și practica fascistoidă din epoca Băsescu pe noi culmi”, a transmis parlamentarul clujean.


Deputatul PSD de Cluj Horia Nasra exultă și el: „catastrofalul guvern liberal a picat!”.

„După ce pe ultima sută de metri, aseară (n.red. marți), Sică de la Victoria şi ai săi colegi au privatizat sănătatea românilor, au legalizat turismul electoral și au mai împărțit sinecuri la miezul nopţii, deputaţii şi senatorii PSD au trimis la lada de gunoi a istoriei acest guvern incompetent”, a transmis Nasra.


Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu spune că, „așa cum a fost înțelegerea cu PNL”, PSD a trecut moțiunea de cenzură cu o largă majoritate.

„Înțelegerea ocultă între PSD-PNL și UDMR va perpetua sistemul feudal instaurat în primării și consilii județene în ultimii 30 de ani. Alegerea primarilor în două tururi a devenit istorie datorită acestor complicități dintre cele trei partide care au jefuit împreună România după 1990. Urmează circul tentativelor de a mima dorința anticipatelor, timp în care PNL și PSD iși vor împărți influența în teritoriu exact cum au făcut-o fără greșeală în ultimii 30 de ani! USR le-a încurcat socotelile murdare și o vom face în continuare! PSD și PNL, aceeași mizerie!”, a exclamat parlamentarul clujean.


Orban: „Suntem mândri de ce am făcut în trei luni!”

Ludovic Orban a declarat, miercuri, după adoptarea moţiunii de cenzură, că Guvernul „cade în picioare” şi că parlamentarii care au votat moţiunea de cenzură sunt dominaţi „de forţe retrograde”. El susţine că e mândru de ce a putut realiza în trei luni de guvernare. El a adăugat că a pierdut „doar o bătălie” şi că e mândru de ce a realizat cabinetul său în trei luni de guvernare.

„Un parlament dominat de forţe retrograde, aşa cum i-am numit parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea, care au călcat în picioare democraţia şi interesele României, a decis astăzi, prin moţiune de cenzură, căderea Guvernului pe care îl condus. Aşa cum am spus înainte de moţiune, Guvernul cade în picioare”, a spus Ludovic Orban, în Parlament.


„Suntem mândri de ce am făcut în trei luni, de faptul că într-o perioadă extrem de scurtă am reuşit să reparăm o parte din stricăciunile PSD, că am reaşezat România în rândul naţiunilor europene, pe picior de egalitate, că am refăcut credibilitatea României în faţă partenerilor europeni şi strategici. Am reuşit într-un timp extrem de scurt să luăm decizii cu impact. Aduc aminte de eliminarea supraccizei la combustibili, abrogarea recursului compensatoriu, rectificarea bugetară care a salvat bugetul României şi a permis încheierea exerciţiului bugetar”, a subliniat Orban.

Ultimele Stiri
abonare newsletter