Politică

RIVALITATE. Primarul din Iași, luat la bani mărunți: „La Cluj de ce se poate?”

Elevii din Iaşi primesc cele mai mici burse şcolare dintre marile orașe ale țării, susține Marius Bodea, consilier local din Iași.

Primarul din Iași, luat la bani mărunți: „La Cluj de ce se poate?” Primarul din Iași, luat la bani mărunți: „La Cluj de ce se poate?”

În prezent, Primăria municipiului Iaşi alocă 1.800 de burse de merit, ajutor social, performanţă sau studiu. În schimb, la Cluj-Napoca, primesc burse 16.200 elevi, atrage atenția consilierul local ieșean. Acesta spune că, în ultimii 5 ani, în mandatul primarului Mihai Chirica, legea nu a fost respectată, nefiind aprobată vreo hotărâre de Consiliu Local, deşi s-a propus un proiect în acest sens.

Legea educaţiei naţionale (art. 82, alin.) prevede dreptul elevilor de a primi burse de merit, ajutor social, performanţă sau studiu. Conform alin. (2) al aceluiaşi articol, consiliile locale au obligaţia de a adopta o hotărâre prin care să aprobe numărul şi cuantumul fiecărei burse în parte, ulterior aprobării unui buget în acest sens.


„În prezent, un elev merituos din Iaşi primeşte bursă de performanţă 45 lei, pe când un elev cu rezultate foarte bune din Constanţa primeşte o bursă de 500 lei. Primăria Iaşi alocă 1.000.000 lei pentru bursele elevilor (burse de merit, ajutor social, performanţă sau studiu), în timp ce Primăria Constanţa alocă 15.000.000 lei, iar Primăria Cluj 12.600.000 lei. Realitatea este că elevii din Iaşi primesc cele mai mici burse şcolare dintre oraşele mari din ţară”, afirmă Marius Bodea.

Vă reamintim că, la Cluj-Napoca, s-au acordat în total 16.200 de burse pentru semestrul I al anului școlar curent, cu aproape 3.000 mai puține față de cele 19.163 de burse acordate pentru semestrul II al anului școlar 2018-2019, potrivit documentelor anexate proiectului de hotărâre votat, votat, vinerea trecută, la ședința ordinară a Consiliului Local.


CITEȘTE ȘI: Primarul din Iași râde de Emil Boc: „Bănuiesc că nu apuc să circul cu metroul lui!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter