Politică

Reducerea birocrației și un set unic de reguli, o necesitate pentru toți fermierii din UE!

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: Reducerea birocrației și un set unic de reguli pentru toți fermierii de la Estul la Vestul Uniunii Europene reprezintă o necesitate!

În cadrul audierii „Reforma politicii agricole comune” din Comisia AGRI, am propus ca de la nivelul Comisiei Europene să se stabilească un set unic de reguli, valabil atât pentru fermierii din Vest, cât și pentru fermierii din Est, impunându-se totodată interzicerea pentru statele membre a posibilității de a veni cu reguli suplimentare pentru fermieri.

Iată intervenția mea:


Avem astăzi planurile naționale strategice și nu putem schimba filosofia acestora pentru că ar însemna să ne întoarcem din nou în urmă cu câțiva ani. Haideți să vedem ce putem face în astfel de situații. Fermierilor le este frică de această suprabirocratizare care poate să vină din partea statelor membre. Eu vin din România, unde din păcate, pe baza unei reguli venite de la Bruxelles, statul membru a venit cu încă alte zeci sau sute de reguli puse în cârca fermierilor. Problema este în felul următor: putem oare ca de la Comisia Europeană să se vină cu un set unic de reguli astfel încât să se prevină această suprabirocratizare? Mulțumesc.

Martin PYCHA, din partea Asociației Agricole a Republicii Cehe, a transmis următoarele mesaje: „Plățile directe nu acoperă pe deplin ecocondiționalitățile. Fermierii trebuie să contribuie cu servicii societății și au costuri aferente. Ce am constatat în mai multe țări e că fermierii sunt îngrijorați pentru că societatea pune prea multe așteptări și în același timp li se impută că nu respectă standardele de mediu. În Republica Cehă, prețurile au crescut de 1,8 ori din 1989. Vorbim de obligații de mediu pe care le au agricultorii, dar nu putem ignora alte obiective ale PAC. Diferența între salarii din agricultură și restul economiei-constatăm că fermierii nu țin pasul cu salariile medii. Și noi în continuare le spunem că nu respectă standardele de mediu.


O chestiune care ține de sistemul de penalizări în ce privește eco-condiționalitatea. Ce nu putem și nu trebuie să facem este în momentul în care un fermier încalcă o regulă, imediat să îl sancționăm. Nu se poate. Trebuie să îi dăm ceva timp să rezolve problema și după ce i-am dat ceva timp să rezolve problema să îl penalizăm dacă este cazul. Nu se poate ca un fermier să facă o mică greșeală administrativă, iar apoi să piardă totul. Nu se poate așa ceva.”

Joao PACHECO, din partea Farm Europe, a transmis următoarele mesaje: „Ambiția politică a reformelor propuse. Vom avea un PAC mai simplu, mai eficient sau nu? Regulamentul orizontal despre care discutăm aici este o piatră spre atingerea acestor obiective. Situația la ora actuală: avem reguli care sunt aplicate de colegiuitori, de PE, de Consiliu, iar aceste reguli se aplică tuturor statelor membre. Există un control al respectării regulilor de SM care acoperă toate măsurilor. Comisia Europeană va verifica dacă se respectă legislația națională și chestiuni legate de guvernanță. Noile solicitări privind performanța anuală și multianuală: CE nu va mai trebui să certifice regularitatea plăților directe. Nu va mai exista o comunicare a acelor rezultate către nivelul UE, chiar dacă vorbim aici de aspecte comune. Pe scurt, nu se va verifica conformitatea la nivelul fermierilor, nici regularitatea plăților.”


Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European

Ultimele Stiri
abonare newsletter