Politică

IRES. Câți dintre alegătorii lui Barna și Paleologu au votat cu Dăncilă în turul 2 și câte voturi a luat Iohannis de la Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a luat mai multe voturi, în turul al doilea, de la votanții USR și PMP din primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, iar cei mai mulți dintre votanții lui Mircea Diaconu au ales-o pe Viorica Dăncilă, arată datele exit poll-ului IRES.

Totuși, unii dintre români au luat decizii surprinzătoare în cabina de vot. Este cazul celor mai bine de 1% care au votat în primul tur cu Klaus Iohannis sau Viorica Dăncilă, dar s-au răzgândit în turul al doilea.

Datele IRES, citate de digi24.ro, arată că 1,6% dintre alegătorii lui Klaus Iohannis din primul tur s-au răzgândit și au votat-o duminică pe Viorica Dăncilă. Președintele a primit voturile a 98,4% dintre alegătorii săi din primul tur.


Pe de altă parte, candidata PSD a avut, în turul al doilea, voturile a 98,8% dintre alegătorii din primul tur. 1,2% dintre aceștia l-au votat pe Klaus Iohannis în al doilea tur de scrutin.

Dintre cei care au votat în primul tur cu Dan Barna, 92,2% l-au ales pe Klaus Iohannis, iar 7,8% au pus ștampila pe Viorica Dăncilă.


În cazul alegătorilor lui Mircea Diaconu, 65,8% au votat cu Viorica Dăncilă, iar 34,2% cu Klaus Iohannis.

79,4% dintre votanții lui Theodor Paleologu au pus ștampila pe Klaus Iohannis, iar 20,6 au votat Viorica Dăncilă.


Dintre alegătorii lui Kelemen Hunor, cu Klaus Iohannis au votat 81,7%, iar 18,3% au ales Viorica Dăncilă.

Șefa PSD a avut mai multe voturi decât Klaus Iohannis de la alegătorii lui Cătălin Ivan. În schimb, Iohannis a luat mai multe voturi decât contracandidata sa de la alegătorii lui Bogdan Stanoevici, John Ion Banu, Sebastian Popescu, Alexandru Cumpănașu, Ramona Bruynseels, Viorel Cataramă și Ninel Peia.


Interesantă este situația celor care și-au anulat votul sau au votat în alb în primul tur de scrutin. 78,1% dintre aceștia l-au ales în turul 2 pe Iohannis, iar 21,9% pe Viorica Dăncilă.

În cazul celor care nu au mers deloc la vot în primul tur, dar au votat în cel de-al doilea, 59,7% l-au ales pe Klaus Iohannis, iar 40,3% pe Viorica Dăncilă.


Situația votului pentru „răul cel mai mic”

Cei care au răspuns la exit poll-ul IRES au fost chestionați în legătură cu motivele pentru care au votat un anumit candidat în turul al doilea.

În cea ce-i privește pe alegătorii lui Klaus Iohannis, 66,7% dintre aceștia spun că au votat pentru că îl susțin, iar 27,2% spun că l-au votat pentru a nu ieși învingător celălalt candidat. Alte 6 procente au invocat alte situații sau nu au dorit să-și motiveze alegerea.

În cazul Vioricăi Dăncilă, 74% dintre alegători spun că au votat-o pentru că o susțin și 18,2% că au votat-o ca să nu câștige contracandidatul ei. 7,8% au invocat alte situații sau nu au dorit să-și motiveze alegerea.

Potrivit rezultatelor parțiale anunțate de Biroul Electoral Central, Klaus Iohannis a obținut 65,88% din voturi, iar Viorica Dăncilă – 34,12% din voturi.

Exit poll-ul Ires a fost realizat duminică, în 352 secții de votare din țară, pe 24,671 de subiecți, la ieșire de la urne. Marja de eroare este de +/-2%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter