Politică

Parlamentarii clujeni, reacții după votul pentru investirea Guvernului Orban. Mai puțină corupție, mai multe proiecte pentru Cluj?

Cu 240 de voturi „pentru” Ludovic Orban și echipa sa, urmat de decretul semnat de președintele Klaus Iohannis, România are, începând de luni, un nou Guvern.

Parlamentarii clujeni, reacții după votul pentru investirea Guvernului Orban. Mai puțină corupție, mai multe proiecte pentru Cluj? Parlamentarii clujeni, reacții după votul pentru investirea Guvernului Orban. Mai puțină corupție, mai multe proiecte pentru Cluj?

Marea majoritate a parlamentarilor a decis să ofere încrede noului Guvern, unii mai fermi, alții mai nehotărâți, unii chiar „trădând” partidul, cum este cazul deputatului Cristina Burciu. De altfel, ea va fi exclusă din PSD, potrivit declarațiilor ex-premierului Viorica Dăncilă, care a declarat că social-democrații intră, oficial, în Opoziţie şi „vor asuma toate responsabilităţile care decurg din acest rol”. Cum au reacționat însă ceilalți parlamentari clujeni?

Emanuel Ungureanu, deputat USR


„Guvernul Dăncilă a picat! Și, cu aceste două bile, i-am spus un sincer ADIO guvernului analfabet Dăncilă! Suntem cu ochii pe noul guvern, condiționat de performanță și integritate. I-am comunicat din nou noului ministru al Sănătății, Victor Costache, faptul că aștept rapid măsuri împotriva managerilor corupți și incompetenți din sistemul sanitar. (...)

Astăzi (n.red. luni), împreună cu colega noastră, Ramona Dinu, care a revenit printre noi după o lungă și grea suferință, ne-am făcut partea noastră de datorie de a scăpa țara de guvernarea mincinoasă a PSD. Prezența noastră a fost de 100%, sper ca românii care vor să scape definitiv de PSD vor înțelege de ce trebuie să se mobilizeze masiv la vot duminică (...)”, a punctat vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.


Mihai Goțiu, senator USR

„Cel mai incompetent Guvern din istoria recentă a României, cel condus de Viorica Dăncilă, pleacă acasă. Un Guvern născut pentru a-i apăra pe corupți, pentru a-i executa și pentru a-l scăpa de pușcărie pe Liviu Dragnea, un Guvern care a adus țara pe butuci (la figurat și la propriu), Un Guvern care ne-a făcut de rușine în Europa și în lume, ajunge acolo unde îi e locul – la depozitul cu rebuturi al istoriei. (...)


PSD nu e doborât pe deplin. Ponta a arătat, și astăzi (n.red. luni), că joacă în aceeași barcă cu PSD și tot ce a făcut până acum a fost doar pentru a-și recupera partidul, nu pentru cetățenii români. Depinde de noi și de voi să nu-i dăm șansa să-și revină. Lupta continuă”, a precizat Mihai Goțiu, cel vorbește despre un Guvern care a semnat un acord politic cu USR, agreând un set de „măsuri suplimentare – urgente” pe mediu.

Adrian Dohotaru, deputat independent


„Am votat guvernul Orban cu inima strânsă și cu gândul la viitorul imediat al României. În acest moment, avem nevoie de stabilitate politică pentru a evita perpetuarea unei situații care risca să afecteze negativ sute de mii de salariați din sectorul public și sute de mii de cazuri sociale, beneficiari ai diverselor plăți sociale. România are nevoie urgentă de rectificare bugetară pentru a putea funcționa și de realizarea bugetului pe anul viitor.

Sunt 240 voturi pentru noul guvern Orban, pe care l-am votat cu îndoieli serioase privind performanța generală a unui guvern minoritar și de dreapta, dar cu speranța că putem colabora pe teme punctuale, destule legate de Cluj. (...) Pe de altă parte, realist vorbind, după moțiune, nu există o alternativă politică la PNL validă în acest moment, prin urmare singura posibilitate e de a minimiza pierderile cauzate de un rău necesar”, afirmă Dohotaru, recunoscând că, fiind om de stânga, este „în dezacord cu foarte multe idei din planul de guvernare al liberalilor”.


Horia Nasra, deputat PSD

„Cu siguranță că în primăvara, la prima moțiune de cenzură, voi vota demiterea acestui guvern știrb, susținut de o armată de mercenari în Parlament. Din păcate, vor urma luni de circ politic în monstruoasa coaliție PNL – UDMR – USR – PRO ROMÂNIA – ALDE – PMP, indirect o instabilitate politică și economică în România”, a dezvăluit fostul șef PSD Cluj.

Adrian Oros, deputat PNL, noul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale

„Am depus în această seară (n.red. luni), la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, un mandat care mă onorează și mă responsabilizează deopotrivă. Guvernul liberal va avea un parteneriat strâns cu președintele Klaus Iohannis, pentru punerea în practică a viziunii noastre de dezvoltare a României! Începem, de astăzi (n.red. luni), un nou capitol pentru țara noastră și vom construi împreună România Normală pe care ne-o dorim cu toții! Doamne ajută! (...) Am reușit! De astăzi începe construcția României normale!”

...și restul, de pe Facebook adunate

Deputatul PNL Florin Stamatian s-a rezumat la redistribuiri de pe conturile de Facebook ale președintelui Klaus Iohannis și a Partidului Național Liberal, deputatul PSD Cornel Itu „votează cu inima Dăncilă”, iar deputatul UDMR Csoma Botond, respectiv senatorul UDMR László Attila sunt cu gândul mai degrabă la campania pentru prezidențiale a liderului Kelemen Hunor.

Nici ALDE nu se afirmă, deputatul Steluța Cătăniciu și senatorul Marius Nicoară neavând vreo reacție, cel puțin nu în spațiul virtual. Senatorul PMP Cristian Vasile Lungu este scurt și la obiect: „Facem istorie! Punem guvern! (...) Avem guvern!”, în timp ce colegul său, senatorul Vasile Ilea, nu „le are cu Facebook-ul”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter