Politică

S-a semnat contractul european pentru „bike-sharing”

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/03_ziua/06 sorin apostu emil boc elena udrea semnare contract european retea de statii self-service pentru biciclete _sc_ 005.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Emil Boc şi Elena Udrea i-au invitat pe clujeni să folosească cât mai mult bicicleta.

Contractul de finanţare pentru proiectul european „reţea de staţii de self-service de închiriere de biciclete” a fost semnat, sâmbătă, de primarul Sorin Apostu şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

Prin acest proiect, Primăria municipiului Cluj-Napoca va pune la dispoziţia clujenilor un sistem gratuit de staţii de biciclete pentru a crea o alternativă de mobilitate urbană. Practic, din orice punct al oraşului clujenii se vor putea deplasa gratuit în orice alt punct, ridicând o bicicletă din una dintre cele 50 de staţii şi lăsând-o la sosire în cea mai apropiată staţie de unde au treabă. Totul se va face pe baza unui card emis la cerere care permite ridicare din staţie a unei biciclete şi depozitarea în punctul de sosire. În total, se vor instala 50 de staţii self-service de biciclete (43 în municipiul Cluj-Napoca şi şapte staţii în comunele Apahida şi Floreşti) şi vor fi achiziţionate un număr de 540 de biciclete. Valoarea proiectului este de peste 17,6 milioane de lei, din care 13,4 milioane de lei reprezintă suma nerambursabilă solicitată Uniunii Europene prin Programul Operaţional Regional, axa 1.1 destinată polilor de creştere. De asemenea, se vor crea noi piste pentru biciclete, atât în Cluj-Napoca, cât şi în Apahida şi Floreşti.


Proiect unic în România

„Contractul pe care îl semnăm astăzi (sâmbătă, 1 octombrie – n.r.) este o premieră pentru un oraş din România. Este vorba despre un nou mijloc de transport promovat prin staţiile de închiriere de biciclete self-service”, a precizat primarul Sorin Apostu înainte de semnarea contractului. El a mai adăugat că, pentru început, vor fi eliberate 6.000 de cartele gratuite.


„Mă bucur să fiu din nou în această sală pentru a semna un proiect cu finanţare din fonduri europene. Analizând proiectele venind spre Cluj, mi-am dat seama încă o dată că nu este suficient să faci proiecte pe fonduri europene, nu este suficient să faci proiecte eligibile pe fonduri europene, trebuie să ştii să faci proiecte care să aibă cu adevărat utilitate pentru comunitate. Municipiul Cluj-Napoca a depus proiecte cu adevărat importante pentru comunitatea locală. Acesta este un proiect care vine să satisfacă nevoia de a face sport a celor cărora le place să facă mişcare. În acelaşi timp, sperăm că prin implementarea unui proiect ca acesta, primul la nivel naţional, traficul să fie din ce în ce mai redus, iar oamenii să capete încredere în transportul cu bicicleta. Este primul proiect la nivel naţional, Cluj-Napoca este prima autoritate publică locală care înţelege să folosească fondurile europene pentru a dezvolta un astfel de produs. Staţiile-self service au prins avânt în România, însă mai ales prin participarea marilor companii private. Ca un om care tocmai a mers cu bicicleta, pot să vă spun că merită făcută încercarea”, a declarat ministrul Elena Udrea.

„E sănătos”, spune Boc


La rândul său, premierul Emil Boc a apreciat iniţiativa Clujului de a dezvolta un asemenea proiect. „Acesta este un proiect sănătos şi la propriu şi la figurat. El va ajuta, pe componenta lui, la o uşoară decogestionare a traficului în municipiu, iar, în al doilea rând, a face sport, inclusiv, printr-o plimbare cu bicicleta, înseamnă un lucru foarte important pentru sănătate. Clujul este din nou primul oraş din România care are iniţiativă într-un asemenea domeniu. Îl felicit pe primarul Apostu pentru că a rămas consecvent şi nu a abandonat proiectul. Apreciez colaborarea cu ceilalţi primari din zonă pentru că fără ea proiectul nu se putea realiza. Acest proiect vine în continuarea marilor proiecte de decongestionare a traficului greu din Cluj”, a punctat premierul.

Mai mult, Boc a promis că va folosi bicicleta pentru a se deplasa prin oraş atunci când va veni la Cluj. „De abia aştept să mă întorc acasă şi să mă plimb cât mai mult cu bicicleta atunci când voi avea de mers într-o parte sau alta a oraşului”, a mărturisit Emil Boc. Proiectul de la Cluj a fost inspirat de cele similare existente în marile oraşe europene precum Paris, Barcelona sau Bruxelles.

abonare newsletter