monitorulcj.ro Menu
Politică

Ungureanu, acuzații aduse ministrului Sănătății: „Fraudă uriașă, gravă încălcare a legii!”

700.000 de euro au fost cheltuiți aiurea până acum de către Ministerul Sănătății, condus încă de Sorina Pintea, susține deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu.

Ungureanu, acuzații dure aduse ministrului Sănătății: „Fraudă uriașă, gravă încălcare a legii!”

Banii au mers pe o cantitate uriașă de vaccinuri antigripale cumpărate fără respectarea caietului de sarcini dintr-o licitație organizată în luna martie a acestui an, dezvăluie Ungureanu. Acesta spune că funcționari din cadrul Ministerului Sănătății au decis, în mod ilegal, achiziționarea a 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni – 3 ani.

Până în luna septembrie, au fost livrate deja 50.000 de doze de vaccin care nu acoperă categoria de vârstă menționată, afirmă deputatul clujean, care prezintă și un „scurt istoric”: Ministerul Sănătății a generat o licitație pentru cumpărarea de vaccin antigripal tetravalent, prin acord cadru, în luna martie a anului 2019. Acordul cadru are o durată de 4 ani, iar Ministerul Sănătății urma să cumpere în 4 ani o cantitate de aproximativ 8 milioane de doze.


„Toate bune și frumoase până aici, numai că Ministerul Sănătății a achiziționat un vaccin care nu corespunde cu cerințele din caietul de sarcini! Mai precis, în loc să achiziționeaze un vaccin care să poată fi administrat grupelor de vârstă 6 luni – 64 ani, așa cum este recomandat de OMS și cerut prin caietul de sarcini, Ministerul Sănătății condus de doamna Pintea a cumpărat un vaccin care se poate administra doar persoanelor de la 3 ani în sus...”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Ungureanu.

Achiziția, o gravă încălcare a legii?

Această achiziție a fost realizată cu grava încălcare încălcarea legii și cu tăcerea complice a Sorinei Pintea, acuză deputatul USR, care spune că Direcția Generală de Asistență Medicală din Ministerul Sănătății este responsabilă direct de această gravă eroare. Această structură din Ministerul Sănătății este condusă de Amalia Șerban, o apropiată a Sorinei Pintea.


„Voi sesiza aceste fapte penale, cu consecințe deosebit de grave, Direcției Naționale Anticorupție! Pe toată perioada mandatului, doamna Sorina Pintea a fost interesată mai mult de efectuarea unor exerciții de imagine grețoase decât de rezolvarea unor grave probleme din sistemul sanitar. Sunt convins că, în scurt timp, vom afla și alte nereguli grave care s-au produs în timpul mandatului doamnei Pintea. Incompetența, indolența și corupția, ucid!”, conchide Emanuel Ungureanu.