monitorulcj.ro Menu
Politică

Primarul Ioan Neselean din Gherla, incompatibil

Primarul PSD, Ioan Neselean, din Gherla, a fost declarat incompatibil de judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, dar sentința nu este definitivă.

Neselean poate ataca sentința în termen de 15 zile, altfel va fi suspendat de prefectul județului Cluj, conform legii.

PSD Cluj a mai pierdut un primar, pe cel din Baciu, declarat incompatibil de instanță, iar acum este la un pas de a rămane fără o altă primărie importantă.


Potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI), în perioada 15 octombrie 2013 – 2 iunie 2016, Neselean a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru (președinte) al Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal Gherla.

ANI spune că “persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.


Potrivit ANI, s-a încălcat următoarea prevedere legală: „funcţia de primar şi viceprimar (…) preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: (…) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice (…)”.

Persoana (…) față de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.


ANI a început verificările în urma unor sesizări publicate în presă în 2016. La acea vreme, Ioan Neselean a declarat că sesizarea este nefondată, numirea sa fiind în calitate de consilier local, că hotărârea respectivă a fost semnată de primarul de la acea vreme, că instituția prefectului a considerat-o legală și că funcția oricum nu era remunerată, astfel încât cineva să poată specula că a avut beneficii de pe urma ocupării ei.