Politică

Petiție pentru Eckstein-Kovács în funcția de Avocat al Poporului. Ce îl recomandă?

Comunitatea Declic susține public candidatura clujeanului Eckstein-Kovács Péter pentru funcția de Avocat al Poporului și a lansat o petiție semnată deja de mii de cetățeni.

De asemenea, în petiția adresată președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, respectiv președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, semnatarii cer partidelor să îl voteze pe Eckstein-Kovács pentru a deveni Avocatul Poporului, motivând că acesta „a demonstrat de-a lungul timpului că principiile sunt mai importante decât funcția, demisionând atunci când a considerat că cele două nu mai sunt compatibile”.

„Este șansa românilor să aibă un Avocat al Poporului cu adevărat independent, care să le apere drepturile și libertățile. Cred cu tărie că Eckstein-Kovács Péter va fi un Avocat al nostru, al cetățenilor. A pus întotdeauna principiile înaintea funcției și a demisionat atunci când acestea nu mai erau compatibile. Cerem tuturor partidelor să susțină candidatura lui Eckstein-Kovács Péter la funcția de avocat al poporului”, a declarat Luminița Dejeu, campaigner Declic.


Eckstein-Kovács, un om „al cauzelor drepte”

Născut în data de 5 iulie 1956, la Cluj-Napoca, Eckstein-Kovács Péter este un om politic de etnie maghiară, de profesie avocat. A fost membru și senator UDMR, formațiune politică din care a plecat în urmă cu un an, în semn de protest față de ajutorul pe care Uniunea l-a dat PSD la modificarea codului de procedură penală. Demisia și-a anunțat-o atunci chiar în mijlocul protestatarilor din Piața Unirii din Cluj-Napoca.

„Eu sunt candidatul sferei civile, dacă mă plac și partidele, asta e treaba lor. Dacă voi ajunge acolo (n.red. funcția de Avocat al Poporului), am să fac ce trebuie făcut!”, a declarat Eckstein-Kovács, prezentat de campaigneri drept „un om al cauzelor drepte ale societății civile din România”.


Mandatul actualului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, a expirat în data de 6 mai 2019. Fostul premier și-ar dori un nou mandat, deși nu a reprezentat niciodată interesele cetățenilor, ci mai degrabă pe cele ale politicienilor de la putere, susțin cei de la Declic. În acest moment, mai multe formațiuni politice din opoziție și-au anunțat deja susținerea pentru Eckstein-Kovács, dar este nevoie de o majoritate pentru ca numirea să fie posibilă.

„Avocatul Poporului, prin prerogativele funcției, este printre puținii care pot opri intrarea în vigoare a legilor «toxice», putând sesiza direct Curtea Constituţională atât în cazul legilor cât și a ordonanțelor de urgență”, se arată în textul petiției semnate deja de peste 8.700 de persoane.


Ce îl recomandă pe clujean?

– A susținut campania Salvați Roșia Montană, fiind inițiatorul primului proiect de lege de interzicere a mineritului cu cianuri. Ani mai târziu, a ales să-și prezinte demisia din funcția de consilier prezidențial în momentul în care președintele Băsescu a început să promoveze proiectul distructiv de la Roșia Montană;

– A pledat pentru o lege eficientă de funcționare a Agenției Naționale de Integritate (ANI) și și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Senatului atunci când partidele politice nu au susținut acest lucru printr-o lege adecvată;


– A militat pentru drepturile minorităților din România, indiferent că a fost vorba de maghiari, rromi sau persoanele din comunitatea LGBT;

– De-a lungul anilor, i-a reprezentat pro-bono, ca avocat, pe protestatarii amendați abuziv de Jandarmeria Română.

Ultimele Stiri
abonare newsletter