Politică

OPINIE. 26 mai 2019. Ziua în care am realizat că ne-au crescut copiii

Nu fac politică și nici nu voi face vreodată – cum le spun tuturor celor care mă invită, sunt prea tânăr să fiu de stânga și prea bătrân să fiu de dreapta – dar nu pot să nu remarc un moment emoționant, și anume că ne-au crescut copiii: ieri, 26 mai, a început transferul puterii de la generația celor născuți după 1966, cunoscuți ca Decrețeii, la copiii lor, cei născuți după 1980, supranumiți Milenialii.

Pe 3 noiembrie 1996, adică cu aproape 25 de ani în urmă începea cu greu un alt transfer simbolic de generații. Puterea începea să treacă de la părinții din generația născută după cel de-al doilea război mondial către copiii lor, cei născuți după decretul 770/1966 al lui Ceușescu, cel mai important segment demografic activ al României și coloana vertebrală a Diasporei. Ce a știut să facă cu puterea generația Decrețeilor este de acum istorie, dar care a consființit cel mai important eveniment contemporan al României, aderarea la Uniunea Europeană. O lecție din care se poate învăța.

Ce vor știi Milenialii să facă cu puterea este viitorul care se scrie începând de astăzi. Începe lunga aventură a celor care încă nu au împlinit 30 de primăveri de a sculpta în următorii 25 de ani locul României în Uniunea Europeană, un amalgam de țări cu destine diferite și în care totul se transformă și unde Milenialii se află deja în bună măsură la putere. Având însă la dispoziție instrumentele revoluției industriale 4.0. - informatizare, digitalizare, robotizare, 5G, rețele sociale, toate simbolizând viteza -  schimbările se vor întâmpla în timp real, așa că puterea din următorii 25 de ani va veni cu mult mai multă responsabilitate.


În 2018 Oxford Dictionaries a desemnat drept Cuvântul Anului termenul  “TOXIC”. Pentru 2044, 25 de ani de acum încolo, îmi doresc un cuvânt care să exprime cu totul altfel așteptările noastre, ca părinți.

https://en.oxforddictionaries.com/word-of-the-year-2018/


Și, anecdotic sau nu, anul 2044, 25 de ani de acum încolo, este așezat foarte aproape de cea de-a doua prognoză timpurie a Singularității – anul 2045 – când se propovăduiește că mașinile vor egala și depăși inteligența umană. Așă că, să avem grijă ce ne dorim din informatizare, digitalizare, robotizare, 5G, rețele sociale.

Cei care nu facem politică să lăsăm câteva clipe la o parte vacarmul politic: marii și mândrii câștigători ai zilei de 26 mai sunt Decrețeii, părinții care au predat ștafeta cu grație pentru care au realizat că fiii și fiicele lor Milenialii au crescut și au demonstrat că sunt o generație care știe, vrea și poate.


Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter