Politică

Kelemen Hunor, îngrijorat în privința mobilizării maghiarilor la vot: „Pragul de 5% este o problemă pentru UDMR!”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat, duminică, la Satu Mare, că atingerea pragului de 5% la alegeri este întotdeauna o problemă pentru Uniune, în condiţiile în care comunitatea maghiară din România este de circa 6,3%.

„Pragul, pentru noi, este permanent o problemă, fiindcă 6,3% suntem în România maghiari, conform datelor statistice. E vorba de vot etnic. Noi vedem că prea mulţi maghiari votează cu partidele româneşti, nici românii nu prea votează cu noi. S-a mai întâmplat, se mai întâmplă, dar nu cu sutele de mii, din păcate pentru noi. Ar fi bine să primim şi voturi din partea românilor, de mobilizare depinde. Suntem interesaţi de o mobilizare bună, să nu fie mobilizarea la noi mai puţin bună decât la români, şi atunci nu e nicio problemă", a precizat, într-o conferinţă de presă, Kelemen Hunor.

El a arătat că cercetările sociologice pe 1.000 de persoane nu sunt foarte exacte, aici fiind incluşi maximum 70 de maghiari. Potrivit acestuia, ţinta Uniunii este obţinerea a cel puţin două mandate în Parlamentul European.


„Când unii fac cercetări sociologice pe 1.000 de persoane la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ, au 60-70 de maghiari, dacă eşantionul e bine calibrat. Din 60-70 de persoane nu poţi să primeşti un răspuns şi atunci fiecare începe cu speculaţii, cu recalibrări, cu diferite metode matematice, şi atunci unii ne dau 4,8%, alţii 5,8%”, a arătat liderul UDMR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter