Politică

Protest la Cluj. Guvernul Ungariei ar urma să restructureze Academia Maghiară de Ştiinţe

Aproximativ 100 de persoane cu cărţi în limba maghiară în mâini au protestat, marţi, în faţa Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca, faţă de intenţia Guvernului de la Budapesta de a restructura Academia Maghiară de Ştiinţe.

foto: Rostás Szabolcs, kronika.ro foto: Rostás Szabolcs, kronika.ro

"Este un gest cultural de protest împotriva Guvernului de la Budapesta care, fără acordul Academiei Maghiare de Ştiinţe şi fără dialog cu reprezentanţii acesteia, vrea să modifice structura instituţiei şi să distrugă reţelele care au funcţionat până acum. Poate că academia are nevoie de reformă, dar nu putem accepta ca politicul să facă reforma într-o reţea ştiinţifică, unde savanţii trebuie să îşi spună părerea şi să vină cu idei. Este o chestiune de principiu; noi suntem beneficiarii roadelor Academiei Maghiare de Ştiinţe de la Budapesta. Sunt lucruri sfinte în care niciun guvern şi niciun partid nu are dreptul să se implice", a declarat directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş, Attila Gasparik, prezent la protest.

El a mai spus că Guvernul Ungariei începe "să închidă porţile".


"Societatea maghiară a fost foarte deschisă în anii 90 şi solidară cu toate ţările în care exista dictatură, iar acum simţim că se închid porţile şi nu ar fi bine. Noi vrem să trecem prin Ungaria când mergem în Vestul Europei, vrem să fie, în continuare, o ţară deschisă dialogului", a mai spus Attila Gasparik.

La rândul său, fostul senator UDMR Eckstein Kovacs Peter a spus că „nu este binevenit ca politicul să se implice şi să spună ce şi cum să facă cei din academie".

Ultimele Stiri
abonare newsletter